24-06-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Stosowana po okresie menopauzy może pomóc schudnąć. Co więcej, taki sposób odżywiania się pomaga uchronić się przed rozwojem i chorobą serca, mówią uczeni z Uniwersytetu w Umeå.
Dieta paleo polega na jedzeniu przede wszystkim tych produktów, które były dostępne dla naszych odległych przodków - żyjących od 10 tysiecy do 2,5 mln lat temu . Istnieje kilka wersji tego sposobu odżywiania się, ale ogólnie rzecz ujmując obejmuje on: chude mięso, ryby, , warzywa, świeże owoce, orzechy i jagody. Głównymi źródłami tłuszczu są: olej rzepakowy, i awokado. Wyklucza się zaś: inne rodzaje tłuszczu, produkty mleczne, zboża, sól, cukier rafinowany.
W badaniu wzięło udział 70 kobiet, które okres miały za sobą. Wszystkie uczestniczki zmagały się z otyłością. Przez dwa lata połowa z nich stosowała dietę paleo, w ramach której 30 procent energii dostarczały sobie z białek, a 40 procent z tłuszczów nienasyconych. Pozostałe panie przydawały sobie 15 procent energii z białka, a 55 procent z węglowodanów.
Okazało się, że wszystkie kobiety , a szczególnie zmniejszyła się u nich otyłość brzuszna. Jednakże uczestniczki stosujace dietę paleo cechowały się jednoczesnie znacznie niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę czy choroby serca. Taka ochrona wynikała najprawdopodobniej z faktu, że „jaskiniowa dieta" obniżyła poziom opornych na insulinę kwasów tłuszczowych obecnych we krwi.
„Dieta paleo zmniejszyła ilość kwasów tłuszczowych we krwi skuteczniej niż inne, chociaż obie diety miały podobny efekt odchudzający. Sposób odżywiania się paleo może skutkować długotrwałym korzystnym wpływem na zaburzenia związane z otyłością, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju oporności na insulinę i chorób układu krążenia, komentuje wynikia badań ich współautorka, Caroline Bloomquist.
Dieta paleo jest jednak krytykowana przez niektórych dietetyków, ponieważ ograniczenie nabiału może prowadzić do niedoborów wapnia, witaminy D oraz potasu. Co więcej, brak produktów pełnoziarnistych może oznaczać niedostatek błonnika, magnezu, selenu, manganu.
Wyniki badań przedstawiono na spotkaniu Endocrine Society w Bostonie.
Na podstawie: '
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Menopauza - inaczej przekwitanie - nie jest chorobą, ale naturalnym procesem zachodzącym w kobiecym organizmie. Niestety, zmiany które wówczas zachodzą, zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. czytaj dalej »