03-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta paleo w ostatnich latach zyskała popularność jako zdrowa i pomagająca utrzymać odpowiednią wagę, ale okazuje się, że jej skutki mogą być także niekorzystne - odkryto jej potencjalny zły wpływ na zdrowie serca.
składa się głównie z takich produktów, które spożywali nasi przodkowie żyjący w epoce przedrolniczej i tworzący grupy łowiecko-zbieracze. Ten zakłada, że jesteśmy biologicznie przystosowani do jedzenia mięsa, ryb, owoców morza, jajek, warzyw, owoców, orzechów. Taki pokram jedli nasi paleolityczni przodkowie przez około 2,5 miliona lat do końca ery paleolitu, kiedy powstało rolnictwo i powszechnie zaczęto udomawiać zwierzęta.
Zwolennicy diety paleo są zdania, że jesteśmy w najwyższym stopniu przystosowani do takiego sposobu odżywiania się, więc powinien on najlepiej oddziaływać na nasze zdrowie. Nowe badanie pokazuje jednak, że jadłospis ten może mieć związek z .
Bez wątpienia, paleo pomaga w dość szybkim czasie stracić na wadze. Okazuje się jednak, że może mieć negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nie jest jasne, czy w dłuższej perspektywie nie prowadzi ona do niedoborów określonych składników, co może przekładać się na rozwój rozmaitych chorób.
Australijscy uczeni z Edith Cowan University zaprosili do badań ponad 90 osób, z których niemal połowa przez rok stosowała dietę paleo, a pozostali stanowili grupę kontrolną. Jeśli chodzi o grupę paleo jednak, podzielono ją jeszcze na dwie podgrupy: jedna ściśle trzymała się tego jadłospisu, druga natomiast stosowała go w nieco zmodyfikowanej formie, tzn. codziennie dołączała do niego dodatkową porcję produktów pełnoziarnistych oraz nabiału.
Kiedy pobrano próbki krwi, okazało się, że osoby stosujące dietę paleo miały podwyższone poziomy tlenku N-trimetyloaminy. Związek ten powstaje w jelitach, a jego poziom w dużej mierze zależy od składu mikrobiomu jelitowego. Nadmiar tego związku powstrzymuje usuwanie , sprzyja więc powstawaniu blaszki miażdżycowej i zwiększa ryzyko chorób układu krwionośnego.
To nie wszystko, odkryto również, że osoby najściślej stosujące dietę paleo odznaczają się mikrobiotą o mniejszej ilości dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii.
Wyniki badań zostały opublikowane w European Journal of Nutrition:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »