20-05-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
W trwających aż 15 lat badaniach wzięło udział 161 tys. kobiet w wieku 0d 50 do 79 lat. Czterdzieści procent z nich odżywiało się zgodnie z zasadami diety niskotłuszczowej (z dużą ilością warzyw, owoców i ziaren zbóż), reszta jadła normalnie. Po zakończeniu programu okazało się, że kobiety będące na diecie nie są w żaden sposób „uprzywilejowane”, jeśli chodzi o częstotliwość występowania u nich chorób nowotworowych, kłopotów sercowo – naczyniowych czy osteoporozy.
Badania wykazały jednak kilka prawidłowości, które mogą zachęcić kobiety do zdrowego odżywiania. Przede wszystkim dieta niskotłuszczowa obniża we krwi poziom estrogenu – hormonu, który zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Warto pamiętać jeszcze o jednym: dzięki diecie zrzucamy zbędne kilogramy, a to jest ważne dla kobiet w każdym wieku, dla tych nieco starszych także!