Strona głównaZdrowieDieta na jesienną chandrę

Dieta na jesienną chandrę

Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Dieta na jesienną chandrę [fot. Żywieniowe sposoby na jesienną chandrę] Jedzenie a nastrój – co na to nauka

Naukowcy potwierdzają teorię o nieodpartej chęci jedzenia towarzyszącej kiepskiej formie psychicznej. Po kaloryczne przekąski sięgamy przede wszystkim wtedy, gdy chcemy poprawić sobie samopoczucie. Niestety cukry proste zawarte w słodyczach powodują szybkie wydzielanie serotoniny w naszym organizmie, czyli tzw. „ szczęścia” - objaśnia koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.

Żywieniowe sposoby na jesienną chandrę


Lekarstwem na jesienne spadki kondycji psychicznej powinny być lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu posiłki, które nie dostarczają zbyt wielu bodźców smakowych naszym receptorom – sugeruje Agnieszka Piskała. Ponadto najlepiej jest, kiedy dania są przygotowane z maksymalnie 5 składników, gdyż wówczas jesteśmy w stanie rozpoznać wszystkie ich smaki. Z tego względu najlepsze okazują się dania dobrze nam znane z dzieciństwa. Wybierajmy potrawy ciepłe, słodkie, na bazie , ale z dodatkiem produktów mącznych takich, jak kasza, ryż, makaron, czy kluski. Świetne są też pierogi i naleśniki, które przygotować możemy z razowej mąki. To one sprawiają, że nasz organizm dostaje zastrzyk potrzebnej energii.

Zamienniki zamiast depresji

Tzw. wysokokaloryczne poprawiacze humoru, jak czy lody, mogą zostać zastąpione przez lżejsze przekąski, które jednocześnie dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Warto sięgać w tej sytuacji po , rodzynki, suszone śliwki, ziarna dyni, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, czy rośliny suche strączkowe – wylicza Agnieszka Piskała. Są to produkty, które bez obaw możemy włączyć do codziennej diety z uwagi na bogactwo posiadanych wartości żywieniowych. I tak, jako przykład podać można błonnik pokarmowy, ponieważ zmniejsza on zapotrzebowanie na słodkości, które poprawiają samopoczucie tylko na chwilę - dodaje koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.

Zgubne słodycze

Niestety spożywanie dużej ilości słodyczy na „doła” to niekoniecznie dobry pomysł. Agnieszka Piskała apeluje o rozwagę w tej kwestii – Zajadanie się słodkimi przekąskami wbrew pozorom nie poprawia nastroju. Dają one jedynie tymczasowe efekty, które w dłuższej perspektywie sprawiają, że nie tylko przybieramy na wadze, ale mamy uczucie znużenia. Dzieje się tak, gdyż nadmierne ilości cukru wywołują gwałtowny spadek glukozy we krwi, której stałe dostawy do odpowiedzialne są za dobre samopoczucie.

Brak słońca to nie problem


O tej porze roku, w naszej strefie klimatycznej mała dawka słońca wywołuje niedobory witaminy D, co prowadzi w skrajnych przypadkach nawet do depresji. Uzupełnić można je łatwo bez stosowania suplementów diety. Witamina D dostępna jest w takich produktach spożywczych, jak: jajka, krowie mleko, czy też ryby (np. śledź, węgorz, dorsz). Jesienną chandrę i jej skutki można zniwelować również dzięki regularnej aktywności fizycznej, która pozwoli na uwolnienie endorfin, poprawiających nasze samopoczucie - tłumaczy Agnieszka Piskała.

Omega-3 sposobem na przygnębienie

Kluczowymi elementami jesiennego jadłospisu powinny być też wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega–3 spotykane w tłustych rybach, takich jak łosoś, halibut, czy tuńczyk. Regularność ich spożywania jest ważna z uwagi na zawarte w nich związki, które stanowią specjalny rodzaj tłuszczów o udowodnionym działaniu antydepresyjnym - mówi Agnieszka Piskała.

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy