Strona głównaZdrowieDieta dla seniora - czas na zmiany

Dieta dla seniora - czas na zmiany

Z upływem lat w organizmie wiele się zmienia. Dlatego też dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać przynajmniej podstawowe potrzeby. A statystyki są przerażające: seniorzy odżywiają się fatalnie. Tymczasem zła dieta jest przyczyną licznych schorzeń i dolegliwości.
Dieta dla seniora - czas na zmiany [© Günter Menzl - Fotolia.com] Spadek koncentracji, trudności ze skupieniem, problemy z pamięcią i złe samopoczucie. Wydawać by się mogło, że to naturalne następstwa tego, że jesteśmy coraz bardziej „wiekowi”. Nic bardziej mylnego. - to jasny sygnał, że w organizmie osoby starszej dzieje się .

Skąd się bierze problem?


Tak naprawdę źródeł jest wiele. Począwszy od złych nawyków żywieniowych, poprzez kłopoty finansowe, kończąc nawet na braku zainteresowania ze strony najbliższych. Samo starzenie się jest procesem ciągłym, a przy tym nieodwracalnym. Skutkuje ono znacznie mniejszą odpornością na choroby, wolniejszą regeneracją komórek, a kondycja niezwykle istotnego układu nerwowego ulega pogorszeniu.

Zmiany, które zachodzą przecież w całym organizmie, nie omijają również układu pokarmowego. Seniorzy borykają się z wydzielaniem mniejszej ilości śliny i soków trawiennych, co skutkuje trudniejszym trawieniem pokarmów. Problemem jest też zwolnienie perystaltyki jelit oraz występujące w nich zmiany mikroflory bakteryjnej. A w tym właśnie należy upatrywać gorszego przyswajania składników odżywczych.

Co należy zmienić?

Przede wszystkim należy zmienić podejście do żywienia. Wyjście z założenia, że skoro przez całe życie przyjmowano określone pokarmy i nie powodowało to większych problemów, to w zasadzie zmiany nie są potrzebne, jest błędem na samym początku. W różnych etapach życia organizm potrzebuje otrzymywać nieco inne wartości odżywcze, w różnych dawkach i proporcjach.

W celu skomponowania najlepszego jadłospisu najlepiej jest się udać do specjalisty, czyli dietetyka. Przeanalizuje on dokładnie potrzeby organizmu oraz choroby, które mają bezpośredni wpływ na komponowanie diety, np. lub miażdżyca.

Kolejną ważną kwestią jest zapotrzebowanie na energię. Wiadomym jest, że wraz z wiekiem obniża się przemiana materii oraz zmniejsza się aktywność fizyczna. Dużym błędem jest ignorowanie tego faktu, gdyż nadwyżka dostarczanej energii skutkuje problemem z nadwagą, a nawet . Aby się przed tym ustrzec, warto zwrócić uwagę na następujące wartości: zapotrzebowanie na energię u mężczyzn wynosi od 1750 do 2450 kcal/dzień, natomiast u kobiet – od 1500 do 2100 kcal/dzień. Są to przybliżone liczby, zależne od poziomu aktywności fizycznej. W ustaleniu dokładnych wartości pomoże dietetyk.

Jadłospis - o czym pamiętać?

Istnieje szereg produktów, które należy włączyć do diety, aby nie doprowadzić do niedoborów. Dlatego też warto sięgnąć po ryby, chude mięso, orzechy i tłuszcze roślinne, które są źródłem kwasu omega-3. Kolejnym ważnym elementem jest białko, które podobnie jak poprzednio, znajdziemy m.in. w rybach oraz przede wszystkim w produktach mlecznych.

Niezwykle istotne jest, aby w starszym wieku dbać o odpowiednią podaż witamin. Najbardziej kluczowe, a zarazem najrzadziej dostarczane są witaminy z grupy B, a mianowicie B1, B2, B6 czy B12. Osoby starsze borykają się również z niedoborem witaminy D.

Poza dostarczaniem odpowiedniej porcji witamin i innych pierwiastków, konieczne jest również przestrzeganie innych zasad dotyczących zdrowego odżywiania. Posiłki powinny być przyjmowanie regularnie, w określonych odstępach czasu (najlepiej co 3 – 4 godziny). Należy też mieć na uwadze, aby były one mniejszej objętości, ale przyjmowane częściej. Prawidłowo zbilansowany jadłospis to od 4 do 5 posiłków dziennie.

– Pamiętajmy, aby nie popaść w rutynę. To, że niektóre produkty są zdrowe, nie oznacza, że możemy je przyjmować codziennie bez żadnych ograniczeń. Urozmaicone dania to gwarancja dobrego samopoczucia i zdrowia – kontynuuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Warto również wprowadzić małą „rewolucję” w sposobie przygotowywania potraw. To, co zazwyczaj występuje w wersji smażonej, można przyrządzić w piekarniku, na grillu lub w parowarze. Do niemalże idealnej diety brakuje nam jeszcze kilku elementów: regularnego picia płynów (najlepiej wody) oraz zamiany białej mąki pszennej na pełnoziarnistą.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy