Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Problemy z nadciśnieniem, to jedna z częstych chorób układu krwionośnego, a zarazem najczęstsza przyczyna rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze.
Nadciśnienie tętnicze powoduje u chorego wiele dolegliwości oraz ciężkie powikłania ze strony serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętniczym polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie krwi oraz odpowiednim trybie życia, obejmującym zalecenia dietetyczne.
Szczególnie narażeni na choroby związane z nadciśnieniem tętniczym są ludzie starsi. Osoby te cierpią na zaburzenia smaku, powonienia, problem z trawieniem, utratą apetytu czy też kłopoty z uzębieniem, są to najczęstsze przyczyny ich złego sposobu odżywiania. Rzadko w ich jadłospisie pojawiają się świeże owoce i warzywa, tak potrzebne do obniżenia ciśnienia krwi oraz do wzmocnienia serca.
Niekorzystne znaczenie w rozwoju nadciśnienia ma także nadmierna zawartość w jadłospisie soli kuchennej, masła, jaj, czerwonego mięsa i wędlin zawierających duże ilości cholesterolu. Przyzwyczajonym do białego pieczywa pszennego warto przypomnieć, że jest ono pozbawione składników odżywczych, zawiera znikome ilości błonnika i zakwasza organizm.
Zalecane w diecie nadciśnieniowców zboża i produkty pełnoziarniste to pieczywo razowe lub pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza, ryż lub makaron gotowane w nieosolonej wodzie. Niezalecany jest świeży chleb i bułki pszenne, pieczywo cukiernicze (chałka, drożdżówka), chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski.
W codziennej diecie powinno znaleźć się także po szklance surowych i gotowanych warzyw (w tym ziemniaki), ½ szklanki świeżych lub mrożonych owoców, ½ szklanki owoców suszonych, 3/4 szklanki soku owocowego (z aronii, winogron, czarnej porzeczki lub pomarańczy) i 3/4 szklanki soku pomidorowego. Niezalecane są warzywa z puszki, warzywa marynowane: grzybki, korniszony, papryka, warzywa kwaszone: ogórki, kapusta i warzywa kapustne, owoce kandyzowane: ananas, papaja, jabłko, gruszka, śliwki, wiśnie, skórka pomarańczowa i mieszanki keksowe.
Nadciśnieniowcy powinni codziennie wypijać 2 szklanki chudego mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru i zjadać 1/4 kostki chudego twarogu. Nie powinni za to sięgać po tłuste i półtłuste mleko, twarogi, ser fromage raz sery żółte, topione i pleśniowe.
Z mięs zalecany jest drób i ryby morskie (śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra). Omijajmy wędliny, tłuste czerwone mięso: wieprzowinę, wołowinę i dziczyznę, podroby, konserwy mięsne i rybne oraz ryby wędzone.
Jako przekąskę można dziennie zjeść 2 łyżki orzechów (włoskie, laskowe) lub 1 łyżkę nasion (dynia, słonecznik) - sięgajmy po nie jednak nie częściej, niż 4-5 razy w tygodniu. Niewskazane są solone orzechy i orzechy w czekoladzie.
Spośród przypraw zalecane są: czosnek, cebula, sok z cytryny, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek i zioła prowansalskie.
Odstawmy ostre przyprawy: pieprz, paprykę chilli, musztardę, ocet, sosy sałatkowe, keczup, a także kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy (zawiera glutamin sodu, tak samo szkodliwy jak sól).
W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczów, ale mogą to być dziennie co najwyżej 2 łyżki margaryny miękkiej, 1 łyżka majonezu light lub 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego (rzepakowego, sojowego, lnianego, słonecznikowego, z kiełków pszenicy). Niewskazane są masło, śmietana, smalec, słonina, margaryna twarda (w kostce) i majonez tradycyjny.
Co powinni pić nadciśnieniowcy? Zalecane są niegazowana woda mineralna, herbata owocowa, czarna i zielona, czerwone wytrawne wino (lampka raz w tygodniu). Nie zaleca się picia mocnej kawy, gazowanej wody mineralnej, słodkich napojów gazowanych i alkoholu wysokoprocentowego.
A co ze słodyczami? Możemy zjeść łyżkę miodu, dżemu niskosłodzonego lub powideł, 2 kostki gorzkiej czekolady lub 4 landrynki (4 - 5 razy w tygodniu). Niewskazane są lody, cukier, batony czekoladowe i chałwa.
Aby uczynić organizm zdrowym i czystym powinno się ograniczyć palenie, unikać nadmiernego spożywania leków, nie nadużywać alkoholu, spożywać organiczną żywność, regularnie ćwiczyć i unikać stresów.
Źródło:
Healthyway Poland
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »