04-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Menopauza oznacza doświadczanie ważnych zmian w sposobie funkcjonowania organizmu. Nierzadko wiąże się z zaburzeniami hormonalnymi, modyfikacją tempa metabolizmu oraz objawami w postaci np. nocnych potów i uderzeń gorąca. Aby uniknąć przybierania na wadze w okresie klimakterium, warto dokonywać odpowiednich wyborów dietetycznych.
Powszechnie uważa się, że może sprzyjać zyskiwaniu dodatkowych kilogramów i trudniej w jej czasie efektywnie się odchudzić. Eksperci z University of Pittsburgh zapewniają, że da się to zrobić. Wszystko zależy od wyborów żywieniowych w dłuższej perspektywie. Co oczywiste, warto jeść więcej , a także unikać słodkich napojów. Smażone potrawy powinny być serwowane rzadko, co więcej, w swoim jadłospisie dojrzałe panie powinny umieścić mniej mięsa i .
Badacze porównali nawyki żywieniowe 508 kobiet po menopauzie z problemami otyłości i okazało się, że w dłuższej perspektywie stosowanie się do powyższych rad daje oczekiwane skutki. Co ważne, efekty te są dostrzegalne zarówno po pół roku, jak i po czterech latach (w takim okresie sprawdzano jadłospisy i wagę uczestniczek).
Jak wskazują dietetycy, sukcesu w nie osiąga się poprzez krótkotrwałą drakońską , ale w wyniku określonych trwałych zmian w menu.
Badania przedstawiono w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »