25-10-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Brytyjscy medycy (University of Reading) przeanalizowali diety kilkudziesięciu tysięcy osób, zestawiając sposób odżywiania się z poziomem ciśnienia krwi. Poziom mierzono obiektywnie za pomocą biomarkerów żywieniowych.
Różnica w ciśnieniu krwi między osobami spożywającymi najniższe i największe dawki flawanoli wynosiła od 2 do 4 mmHg. To zaś jest porównywalne ze znaczącymi zmianami ciśnienia krwi obserwowanymi u osób stosujących lub dietę . Co ciekawe, efekt był wyraźniejszy u uczestników z .
Badanie pokazuje obiektywny związek między flawanolami (występującymi w herbacie i niektórych owocach) a ciśnieniem krwi. Testy potwierdzają, że znaczące skutki można osiągnąć stosując jedynie dietę bogatą we flawanole. Głównymi źródłami tych związków są: herbata, kakao, i owoce jagodowe.
Jak podaje WHO, nadciśnienie tętnicze to stan, w którym w naczyniach krwionośnych stale występuje zwiększone ciśnienie. Nadmierna jest siła nacisku krwi na ściany naczyń krwionośnych (tętnic), gdy serce pompuje kres. Im wyższe ciśnienie, tym mocniej serce musi ją pompować. Schorzenie jest poważne i może zwiększać ryzyko chorób serca, mózgu, nerek i innych. Stanowi główną przyczynę przedwczesnych zgonów na całym świecie i cierpi na nie ponad 1 na 4 mężczyzn i 1 na 5 kobiet, czyli ogółem ponad miliard ludzi.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »