Strona głównaZdrowieDieta bogata w selen, luteinę i witaminę E może zmniejszyć ryzyko raka prostaty

Dieta bogata w selen, luteinę i witaminę E może zmniejszyć ryzyko raka prostaty

Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Dieta bogata w selen, luteinę i witaminę E może zmniejszyć ryzyko raka prostaty [fot. Foto-RaBe from Pixabay]
Produkty bogate w określone mikroelementy pomagają zapobiegać , a także przyspieszają powrót do zdrowia u mężczyzn poddawanych radioterapii z powodu tej formy nowotworu, mówią uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii.

Naukowcy porównali stężenia mikroskładników odżywczych w osoczu u pacjentów z rakiem prostaty ze zdrową grupą kontrolną. Jak się okazało, poziom , , alfa-karotenu i selenu był bardzo niski u pacjentów z PC, a równocześnie odznaczali się wysokim poziomem żelaza, siarki i wapnia w porównaniu z grupą kontrolną.

Nasilone uszkodzenie DNA po ekspozycji na promieniowanie także miało związek z niskim poziomem likopenu i selenu w osoczu krwi.
Mężczyźni ze stężeniem likopenu w osoczu niższym niż 0,25 mikrograma na mililitr i/lub stężeniem selenu niższym niż 120 mikrogramów na litr mają zwiększone ryzyko raka prostaty i prawdopodobnie są bardziej wrażliwi na szkodliwe działanie promieniowania.

Produkty bogate w likopen to m. in.: , melony, papaje, winogrona, brzoskwinie, arbuzy i żurawina. Produkty bogate w selen z kolei to: białe mięso, ryby, skorupiaki, jajka i orzechy.

Według dr Permala Deo, autora badań, lepsze jest sięganie po produkty naturalnie bogate w likopen i selen niż przyjmowanie suplementów, ponieważ korzyści z tych ostatnich są ograniczone.

- Naszą rekomendacją jest przyjęcie diety śródziemnomorskiej i dobra byłaby tu pomoc dietetyka, ponieważ ludzie na różne sposoby wchłaniają składniki odżywcze, w zależności od pożywienia, układu trawiennego, genotypu danej osoby i prawdopodobnie jej mikrobiomu - mówi dr Deo.

Rak prostaty pozostaje jednym z najczęstszych i śmiertelnych nowotworów u mężczyzn, jednak związane z nim niedobory żywieniowe w dużej mierze ciągle są nieznane.

- Istnieją mocne dowody na to, że nadwaga i wysoki wzrost oznaczają zwiększone ryzyko raka prostaty. Dieta bogata w produkty mleczne i uboga w witaminę E także może zwiększać to prawdopodobieństwo, jednak tu dowody są mniej jednoznaczne - mówi dr Deo. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, orzechach, nasionach, owocach i warzywach.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Nowotwór prostaty - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy