13-01-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Osoby, które stosują dietę bogatą w , cechują się niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i chorób, takich jak czy .
Badacze z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii podają, że korzyści zdrowotne związane z błonnikiem zostały odnotowane w ponad stu badaniach.
Wyższy poziom błonnika miał związek z niższą częstością szerokiego spektrum chorób - m. in. chorób serca, i rak jelita grubego. To nie wszystko taki sposób jedzenia oznaczał też niższą masę ciała i obniżony wskaźnik cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka , mówią uczeni.
Osoby o największej ilości błonnika w diecie oznaczała 15 do 20 proc. niższym prawdopodobieństwem wcześniejszej śmierci i chorobami przewlekłymi w porównaniu do ludzi o najmniejszej dawce tego składnika w jadłospisie. Ponadto ci pierwsi odznaczali się o 22 proc. niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę oraz o 30 proc. na chorobę niedokrwienną serca.
Zgodnie z zaleceniami autorów, w codziennej diecie powinno znaleźć się 25 do 29 gramów błonnika. Najlepsze jego źródła to: świeże warzywa i owoce, , otręby, , etc.
O badaniu można przeczytać w czasopiśmie The Lancet.