Strona głównaZdrowieDieta a zapalenie stawów

Dieta a zapalenie stawów

Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.
Trwająca 9 lat obserwacja grupy ludzi pomiędzy 45- tym a 74- tym rokiem życia doprowadziła naukowców do wniosku, iż jaskrawo zabarwione owoce i warzywa zawierają barwniki i witaminy korzystnie wpływające na nasze zdrowie.

Autorzy badania obserwowali stan zdrowia uczestników oraz ich dietę, okazało się, że osoby które zachorowały na zapalenia stawów dostarczały do organizmu za mało beta-kryptoksantyny. Ich dieta zawierała o 40 % mniej tej cennej substancji niż dieta osób zdrowych. Innym barwnikiem, który chroni nasze stawy jest zeaksantyna, osoby zdrowe spożywały jej dziennie o 20 % więcej od tych, które miały problemy ze stawami.
Te cenne dla naszego zdrowia substancje znajdziemy m.in. w pomidorach, marchewce, pomarańczach, ananasach, papryce.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X