04-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
powstaje, gdy doznajemy urazu lub chorujemy, umożliwiając odpowiednią reakcję na takie zdarzenie. Jeśli jednak przedłuża się, może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak , choroby autoimmunologiczne, czy cukrzyca.
Poza wspomnianymi czynnikami, stany zapalne są wywoływane nieodpowiednią dietą oraz zanieczyszczeniami środowiskowymi. Jakkolwiek na te drugie jednostki nie mają wielkiego wpływu, pierwsze jest od nas zależne. Sprawdź, jakie składniki pomogą ci osłabić stany zapalne w organizmie.
Błonnik dostarcza naturalnych składników przeciwzapalnych - podczas jego trawienia wtwarzane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zmniejszają procesy zapalne i wzmacniają system odpornościowy. Najlepszym jego źródłem są produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce.
Kwasy omega-3 mogą pomóc osłabić ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory i artretyzm: dolegliwości te często rozwijają w zwiazku ze stanami zapalnymi właśnie. Wspomnianego składnika należy szukać w łososiu, makreli, tuńczyku i sardynkach, ostrygach, orzechach włoskich, nasionach lnu, a takze nasionach chia.
Zdrowe tłuszcze. czy olej rzepakowy wykazują działanie przeciwzapalne. Podobne efekty dają również tłoczone mechanicznie oleje słonecznikowe i szafranowe.
Białko roślinne. Jego dobrym źródłem są: orzechy, nasiona i , czyli m. in. fasola, groch, soczewica i soja. Warto ograniczyć ilość mięsa w diecie na rzecz białka tego rodzaju - oznacza istotnie mniej toksyn w organizmie.
Zioła i przyprawy. Wykazują silne działanie przeciwzapalne. Szczególnie polecane są: kurkuma, , , cynamon i oregano.