16-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pacjenci z nowotworami, którzy stosują zbilansowaną dietę, wykazują aż o 65 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu choroby w porównaniu do pozostałych.
Sposób odżywiania się ma bardzo silny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego dieta nie pozostaje bez znaczenia także w przypadku rozmaitych chorób. Okazuje się, że ma istotny wpływ także na rokowanie u pacjentów z .
W badaniach uczonych z University of Florida wzięło udział niemal 34 tysiące osób, które prowadziły dziennik diety i z których 1200 zachorowało na jakąś formę raka. Stan zdrowia tej grupy był monitorowany przez 17 lat, przez taki okres też analizowano uczestników.
Ustalono, że osoby stosujące ogólnie najbardziej pożywne diety, cechowały się średnio o 65 proc. niższym ryzykiem śmierci z powodu raka lub z innej przyczyny, niż ci, którzy nieszczególnie dbali o jakość swoich posiłków.
Eksperci podkreślają, że badanie miało pewne ograniczenia, ponieważ nie brano w nim pod uwagę takich czynników ryzyka , jak palenie , czy wcześniej stosowana dieta. Dodają jednak, że nie jest zaskakujące to, że sposób odżywiania się może mieć bardzo silny efekt na stan zdrowia, także u pacjentów onkologicznych.
Analizy nie wykazały, by jakaś konkretna grupa składników odżywczych miała specjalne oddziaływanie na zdrowie. Wydaje się, że najwyższe szanse na przeżycie dawała dieta złożona z różnych powszechnie zalecanych produktów, takich jak warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (np. ), chude mięso, chudy nabiał, , ryby, etc.
O wynikach badań można przeczytać w JNCI Cancer Spectrum.