11-05-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka. Dzięki nim nawet burgery czy szaszłyki będą smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.
Burger na diecie Zdrowe nie musi oznaczać rezygnacji z dań mięsnych, nawet takich, które powszechnie uznawane są za kaloryczne, jak np. burgery. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, zamieniając te najbardziej kaloryczne.
– Wybierając chudą wołowinę, pełnoziarnistą bułkę oraz musztardę zamiast majonezowego sosu, uczynimy z burgera smaczny i pełnowartościowy posiłek – mówi mgr Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. – Pamiętajmy też, aby przy grillowaniu korzystać z przeznaczonych do tego celu tacek, przez co na potrawach osadzi się mniej dymu – dodaje dietetyk.
Przepis: Wołowinę należy zmielić, doprawić solą i pieprzem, uformować kotlet, a następnie grillować aż mięso nie będzie surowe. Pełnoziarnistą bułkę kroimy na pół i grillujemy do zarumienienia. Do bułki z mięsem dodajmy cebulę pokrojoną w pióra, pomidora, ogórka kiszonego i kleks musztardy.