14-11-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Francuscy naukowcy poddali obserwacji 8.085 mężczyzn i kobiet po 65- tym roku życia. Badania trwały 4 lata, w chwili ich rozpoczęcia uczestnicy nie mieli problemów z pamięcią. W czasie trwania eksperymentu 183 osoby zachorowały na Alzheimera, a u prawie 100 zaobserwowano inne problemy z pamięcią.
Analiza diety uczestników badania potwierdziła, że spożywanie każdego dnia owoców i warzyw zmniejsza ryzyko problemów z pamięcią o 30%. Ryzyko zachorowania na Alzheimera można zredukować o 35 % jedząc przynajmniej raz w tygodniu ryby, taka dieta zmniejszy też prawdopodobieństwo wystąpienia innych form demencji o 40%.
Naukowcy zwracają jednak uwagę, iż wyniki badań odnoszą się do osób, które nie posiadają genu zwiększającego prawdopodobieństwo zachorowania na Alzheimera, są też przekonani, iż dobroczynny wpływ jedzenia na funkcjonowanie organizmu wymaga dalszego badania.