Strona głównaZdrowieDieta a nadciśnienie tętnicze

Dieta a nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która dotyka ponad 10 mln Polaków, choć prawie co trzeci nie zdaje sobie z tego sprawy. Prowadzi ono do licznych powikłań, przez co stanowi najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia na skalę światową. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła na 17 maja Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, aby szerzyć informację na temat tej przypadłości i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciśnienia krwi i aktywności fizycznej, jest zbilansowana dieta.
Dieta a nadciśnienie tętnicze [Fot. vchalup - Fotolia.com] Choć specjaliści wskazują, że determinującym czynnikiem w zakresie prewencji jest wiedza, w Polsce świadomość na temat jest niska, a to potencjalnie wpływa na ryzyko zachorowania. Warto więc dowiedzieć się, czym jest ta choroba oraz jak wygląda profilaktyka w tym zakresie.

Czym jest nadciśnienie tętnicze?

Siła, z jaką krew napiera na ścianki naczyń krwionośnych, ma ogromne znaczenie dla kondycji wszystkich narządów i ogólnego stanu zdrowia. Przewlekłe lub okresowe wysokie ciśnienie krwi (ciśnienie skurczowe wyższe lub równe 140 mmHg oraz/lub ciśnienie rozkurczowe wyższe lub równe 90 mmHg) to objaw choroby nadciśnienia tętniczego, która może skutkować licznymi powikłaniami, takimi jak choroba wieńcowa, , niewydolność nerek, serca, a także uszkodzenia narządu wzroku. Problem występuje właściwie w każdej grupie wiekowej, przeważnie od 18 do 79 roku życia. Wyróżniane są dwa rodzaje nadciśnienia tętniczego – pierwotne, uwarunkowane czynnikami genetycznymi oraz środowiskowymi, oraz wtórne, wynikające z innych schorzeń.

Profilaktyka

Bardzo ważne w prewencji nadciśnienia tętniczego jest prowadzenie właściwego stylu życia, opartego na aktywności fizycznej oraz stosowaniu zbilansowanej diety. Istotnymi składnikami odżywczymi, mającymi wpływ na obniżanie ciśnienia krwi, są – wyjaśnia dr hab. inż. Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie potasu powinno plasować się na poziomie około 3500 mg, co pozwala na kontrolowanie ciśnienia krwi oraz obniżanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, w szczególności udaru mózgu. Z kolei dzienne spożycie magnezu powinno wynosić od 350 mg do 500 mg u osób dorosłych. Taka ilość wspiera pracę serca, a także obniża ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia choroby nadciśnienia tętniczego.
Oba składniki pokarmowe powinny więc obowiązkowo znaleźć się w diecie, opartej na warzywach i owocach, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Ich dzienna ilość powinna wynosić minimum 400 g w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić sok, również w kartonowym opakowaniu.

Sok w prewencji wystąpienia choroby nadciśnienia tętniczego

89% lekarzy i dietetyków zgadza się ze stwierdzeniem, że to właśnie dieta bogata w warzywa, owoce, a także ich przetwory (w tym soki) przyczynia się do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy niewydolność serca. To pokazuje, że soki, również w kartonowym opakowaniu, powstające z warzyw i owoców, mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi.
Według przeprowadzonych badań sok pomarańczowy zmniejsza ryzyko wystąpienia tzw. zespołu metabolicznego, którego jednym z czynników jest nadciśnienie tętnicze, które może prowadzić do kolejnych powikłań w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, sok z czerwonych pomarańczy zawiera likopen, który dzięki procesowi pasteryzacji jest 3 razy lepiej przyswajalny, a który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warto również sięgać po pomidory oraz sok pomidorowy, w których znajdziemy m.in. potas, magnez i likopen. Ważne jest systematyczne i regularne dostarczanie wszystkich składników odżywczych, dlatego zaleca się spożywanie warzyw i owoców w minimum 5 porcjach, z czego jedną z nim może być szklanka soku. Wysokie spożycie produktów z tej grupy, może realnie wspierać prawidłowe funkcjonowanie organizmu, obniżając ryzyko zachorowania nie tylko na nadciśnienie tętnicze, ale także inne choroby – wskazuje dr Dariusz Włodarek.
Nadciśnienie tętnicze, mogące występować bezobjawowo nawet przez kilka lat, jest niebezpieczne dla zdrowia ze względu na możliwe powikłania, wynikające z uszkodzenia naczyń krwionośnych. Warto więc stosować profilaktykę, opierającą się na aktywności fizycznej, regularnych pomiarach ciśnienia, a także na diecie, bogatej w potas i magnez. Warzywa, owoce, a także soki z nich powstające, również te w kartonowych opakowaniach, są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:16:14, 21-05-2019 patafil

    Na nadciśnienie polecam pić sok z buraka wraz z innymi warzywami, bo sam burak jest trochę za mdły. Moja mama pije soki warzywne które sama robi wg. przepisu https://terapiasokami.pl/nadcisnienie-soki. Takie soki z burakiem w roli głównej nie tylko ustabilizowały ciśnienie, ale też dodały energii. Moja mama przeżywa teraz drugą młodość.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy