Strona głównaZdrowieDieta a kondycja psychiczna

Dieta a kondycja psychiczna

W naszej diecie coraz więcej miejsca zajmują wysoko przetworzone produkty oraz coraz więcej tzw. gotowych posiłków. Powoduje to zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w naszych organizmach, a to z kolei może prowadzić do większej podatności na depresje, problemów z pamięcią i innych zaburzeń natury psychicznej.
Dieta a kondycja psychiczna [© Robert Knight - Fotolia.com] Brytyjscy naukowcy donoszą, że sposób odżywiania może mieć znaczący wpływ na naszą kondycję psychiczną. Opublikowany w Anglii raport "Feeding Minds" wskazuje na zmiany w nawykach żywieniowych, jakie miały miejsce w ciągu ostatnich 50 lat, spowodowane przede wszystkim rozwojem przemysłu spożywczego.

W samej Wielkiej Brytanii spożycie warzyw i owoców spadło o 34% w ciągu ostatniego półwiecza.

„Wpływ odżywiania na samopoczucie psychiczne był już nieraz badany. Udowodniono np., że spożywanie w nadmiarze mięsa, wpływa na wzrost napięcia i agresji, a obfite i ciężkie kolacje powodują zaburzenia snu, trudności w zasypianiu i tzw. "koszmarne sny". Chorym z zaburzeniami psychicznymi, szczególnie z tendencją do nastroju depresyjnego zaleca się dietę lekkostrawną z dużą ilością jarzyn i owoców i picie od 2-3 litrów płynów szczególnie wody mineralnej niegazowanej”, mówi doc. Joanna Meder, ogólnopolski koordynator programu promującego edukację w zakresie leczenia schorzeń psychicznych "Odnaleźć siebie".

Raport "Feeding Minds" stwierdza, że nie ma wątpliwości, co do wpływu, jaki wywierają składniki odżywcze na nasz stan psychiczny. Rosnący udział w diecie tłuszczy nasyconych i cukrów, powoduje spowolnienie pracy naszego mózgu. Zdrowa i pełnowartościowa żywność oznacza więc nie tylko lepszą kondycję fizyczną, ale i umysłową. Już najwyższy czas uświadomić sobie, że prawidłowa dieta powinna być również stałym elementem naszej troski o kondycję psychiczną, brzmi motto raportu "Feeding Minds".

Mózg, podobnie jak każdy inny organ, np. serce czy wątroba, jest wrażliwy na to, co jemy i pijemy. Do jego prawidłowego, funkcjonowania potrzebne są przede wszystkim odpowiednie ilości złożonych węglowodanów, aminokwasy, egzogenne kwasy tłuszczowe (tzw. kwasy niezbędne), bogaty zestaw witamin i minerałów. Zależność pomiędzy dietą a stanem umysłu zaznacza się również w przypadku konkretnych dolegliwości o podłożu umysłowym. Zaobserwowano częstsze występowanie depresji wśród społeczeństw o niższym średnim spożyciu ryb. Jednocześnie tam, gdzie ludzie jedzą dużo ryb, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, depresja jest zdecydowanie rzadszym problemem.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy