30-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ludzie, którzy stosują zdrową i zrównoważoną dietę, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, a jednocześnie ograniczyć swój wpływ na środowisko - wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Naukowcy nazwali wzorzec żywieniowy opisany w raporcie Planetary Health Diet (PHD), czyli Dieta Planetarnego Zdrowia. Taki sposób odżywiania opiera się na różnorodnych, minimalnie przetworzonych produktach roślinnych, ale dopuszcza umiarkowane spożycie mięsa i .
- prowadzą naszą planetę w stronę katastrofy ekologicznej, a system żywnościowy odgrywa w tym kluczową rolę - mówi prof. Walter Willett, autor badań. - Zmiana sposobu odżywiania może pomóc spowolnić proces zmian klimatycznych. To, co jest najzdrowsze dla planety, jest również najzdrowsze dla ludzi - dodaje.
Chociaż wcześniejsze badania wykazały, że diety oparte na produktach roślinnych mogą przynosić korzyści zarówno dla zdrowia ludzi, jak i dla środowiska, większość z nich opierała się na jednorazowych ocenach nawyków żywieniowych. Teraz dane zdrowotne ponad 200 tysięcy kobiet i mężczyzn. Na początku badania uczestnicy nie mieli poważnych chorób przewlekłych i co cztery lata przez okres do 34 lat wypełniali kwestionariusze dotyczące diety. Ich nawyki żywieniowe oceniano na podstawie spożycia 15 grup produktów, takich jak artykuły pełnoziarniste, warzywa, drób i , aby określić stopień zgodności z dietą PHD.
Zdrowsi ludzie, zdrowsza planeta
Jak się okazało, osoby najściślej przestrzegające diety PHD, miały o 30 proc. niższe ryzyko w porównaniu do uczestników o najniższym stopniu zgodności z tym sposobem odżywiania się. Niższe ryzyko dotyczyło wszystkich głównych przyczyn zgonów, w tym nowotworów, chorób serca i chorób płuc.
Co więcej, osoby ściśle przestrzegające diety PHD miały znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż uczestnicy, którzy odżywiali się w sposób najmniej zgodny z jej zasadami. W szczególności:
- Emisja gazów cieplarnianych była o 29 proc. niższa
- Zużycie nawozów zmniejszyło się o 21 proc.
- Wykorzystanie gruntów rolnych spadło o 51 proc.
Według ekspertów ograniczenie użytkowania gruntów ma kluczowe znaczenie dla ponownego zalesiania, co jest uznawane za skuteczny sposób redukcji gazów cieplarnianych napędzających zmiany klimatyczne.
- Nasze wyniki pokazują, jak ściśle powiązane są zdrowie ludzi i zdrowie planety. Odpowiednie odżywianie sprzyja zrównoważonemu rozwojowi środowiska, co z kolei jest kluczowe dla zdrowia i dobrostanu każdego człowieka na Ziemi - podkreśla prof. Willett.
Na podstawie: