Strona głównaZdrowieDieta Planetarnego Zdrowia zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci i chroni środowisko

Dieta Planetarnego Zdrowia zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci i chroni środowisko

Ludzie, którzy stosują zdrową i zrównoważoną dietę, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, a jednocześnie ograniczyć swój wpływ na środowisko - wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Dieta Planetarnego Zdrowia zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci i chroni środowisko [fot. sansoja from Pixabay]
Naukowcy nazwali wzorzec żywieniowy opisany w raporcie Planetary Health Diet (PHD), czyli Dieta Planetarnego Zdrowia. Taki sposób odżywiania opiera się na różnorodnych, minimalnie przetworzonych produktach roślinnych, ale dopuszcza umiarkowane spożycie mięsa i .

- prowadzą naszą planetę w stronę katastrofy ekologicznej, a system żywnościowy odgrywa w tym kluczową rolę - mówi prof. Walter Willett, autor badań. - Zmiana sposobu odżywiania może pomóc spowolnić proces zmian klimatycznych. To, co jest najzdrowsze dla planety, jest również najzdrowsze dla ludzi - dodaje.

Chociaż wcześniejsze badania wykazały, że diety oparte na produktach roślinnych mogą przynosić korzyści zarówno dla zdrowia ludzi, jak i dla środowiska, większość z nich opierała się na jednorazowych ocenach nawyków żywieniowych. Teraz dane zdrowotne ponad 200 tysięcy kobiet i mężczyzn. Na początku badania uczestnicy nie mieli poważnych chorób przewlekłych i co cztery lata przez okres do 34 lat wypełniali kwestionariusze dotyczące diety. Ich nawyki żywieniowe oceniano na podstawie spożycia 15 grup produktów, takich jak artykuły pełnoziarniste, warzywa, drób i , aby określić stopień zgodności z dietą PHD.

Zdrowsi ludzie, zdrowsza planeta

Jak się okazało, osoby najściślej przestrzegające diety PHD, miały o 30 proc. niższe ryzyko w porównaniu do uczestników o najniższym stopniu zgodności z tym sposobem odżywiania się. Niższe ryzyko dotyczyło wszystkich głównych przyczyn zgonów, w tym nowotworów, chorób serca i chorób płuc.

Co więcej, osoby ściśle przestrzegające diety PHD miały znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż uczestnicy, którzy odżywiali się w sposób najmniej zgodny z jej zasadami. W szczególności:
  • Emisja gazów cieplarnianych była o 29 proc. niższa
  • Zużycie nawozów zmniejszyło się o 21 proc.
  • Wykorzystanie gruntów rolnych spadło o 51 proc.
Według ekspertów ograniczenie użytkowania gruntów ma kluczowe znaczenie dla ponownego zalesiania, co jest uznawane za skuteczny sposób redukcji gazów cieplarnianych napędzających zmiany klimatyczne.

- Nasze wyniki pokazują, jak ściśle powiązane są zdrowie ludzi i zdrowie planety. Odpowiednie odżywianie sprzyja zrównoważonemu rozwojowi środowiska, co z kolei jest kluczowe dla zdrowia i dobrostanu każdego człowieka na Ziemi - podkreśla prof. Willett.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:48:04, 03-04-2025 Mariola37

    Nie wiem co to za dieta szczerze mówiąc, ale żeby dbać o zdrowie zaczęłam pudełka z cud i miód zamawiać i powiem szczerze że odkąd na nich jestem znacznie lepiej się czuje, mam też jakoś więcej energii i nie chodzę głodna.
    ... zobacz więcej
  • 14:03:44, 03-04-2025 Magdalila

    Też nie wiem co to za dieta, trzeba by poczytać. Ja okresowo robię sobie dietę dr Dąbrowskiej z cudownymi rezultatami, zarówno zdrowotnymi jak i tymi związanymi z energią i samopoczuciem.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy