Strona głównaZdrowieDieta Pegan - rewolucja w myśleniu o odżywianiu?

Dieta Pegan - rewolucja w myśleniu o odżywianiu?

Zmiana nawyków żywieniowych bez wyrzeczeń to podstawa najnowszej i już popularnej diety Pegan. To połączenie diety paleo i diety wegańskiej pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wpływa na poprawę zdrowia. O diecie Pegan opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.
Dieta Pegan - rewolucja w myśleniu o odżywianiu? [fot. Dieta Pegan] Paleo-wegan czyli pegan

Jeśli szukasz , która sprawi, że nie tylko schudniesz, ale przede wszystkim wpłynie na poprawę Twojego zdrowia – ta dieta jest ciekawym rozwiązaniem. Dieta pegan to połączenie dwóch popularnych trendów żywieniowych w ostatnim czasie, czyli diety paleo oraz diety wegańskiej. Pierwsza z nich określana jest jako dieta przodków (dieta paleolityczna), ponieważ jej jadłospis opiera się na żywności, którą spożywali ludzie pierwotni. Zakłada spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak choćby owoce morza, wątróbka wołowa, pozbawione skóry piersi kurczaka oraz chude kotlety cielęce i wołowe. Jednocześnie ogranicza się w niej spożycie nabiału, zbóż, produktów skrobiowych i cukru. Weganizm natomiast zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, czyli produktów na bazie zbóż, takich jak: pszenica, , żyto, proso, owies oraz owoców i . – Założenia obu tych diet uzupełniają się wzajemnie i tworzą ciekawy oraz zrównoważony jadłospis, wykorzystujący najlepsze elementy jednej i drugiej. Warto pamiętać, że dieta pegan jest bardziej oparta na daniach roślinnych, a mięso jest do nich dodatkiem – mówi Agnieszka Piskała.

Jakość produktów

Zarówno dieta paleo, jak i wegańska, zakładają spożywanie nieprzetworzonej i wysokojakościowej żywności – bez konserwantów, barwników oraz sztucznych substancji słodzących. Produkty powinny pochodzić od sprawdzonych dostawców, ale przede wszystkim muszą być świeże. powinno pochodzić od dostawców, którzy karmią zwierzęta warzywami. Przy wyborze ryb należy wybierać te, które zawierają jak najmniej toksyn. Są to m.in. sardynki, śledzie i sardele lub inne małe ryby. Unikać trzeba tych wysoko obciążonych rtęcią i innymi szkodliwymi dla zdrowia metalami ciężkimi.

Zmiana nastawienia bez wyrzeczeń

Większość popularnych diet opiera się na restrykcyjnych zasadach żywieniowych, często nawet na kilkudniowych głodówkach. – Wiele osób rozpoczyna stosowanie diety z myślą o natychmiastowych rezultatach, „zrzuceniu 20 kg w miesiąc”, a nie widząc ich, szybko się zniechęca. W rezultacie wysiłki te prowadzą do zupełnie odwrotnych efektów – dodaje Agnieszka Piskała. Dieta nie powinna być jednak jednorazowym „wybrykiem”, a raczej wpływać na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. Zwolennicy diety pegan podkreślają, że stosowanie jej reguł nie tylko wpływa na smukłą sylwetkę, lecz także poprawia i wpływa korzystnie na samopoczucie. – Dieta pegan jest dietą lekką, a jednocześnie sycącą i nie powoduje obciążenia żołądka – komentuje Piskała.

Dla kogo?

To dieta, która sprzyja diabetykom (niska wartość glikemiczna, ograniczenie cukru), a także osobom chorującym na choroby serca czy mającym problemy z układem krążenia. Pegan to dieta bardzo elastyczna, nie narzuca ścisłego rygoru, jest jednak w pewnym stopniu ingerencją w nasz organizm. Dlatego też kobiety w ciąży, podobnie jak przed każdą zmianą reguł żywieniowych, powinny skontaktować się z lekarzem. Dieta pegan wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla mięsożerców, którzy chcieliby się poczuć lżej i zdrowiej. – Pamiętajmy, aby roztropnie wybierać diety. Należy przede wszystkim słuchać swojego organizmu. Każda źle dobrana dieta nie przyniesie oczekiwanych rezultatów – podsumowuje Agnieszka Piskała.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć