Strona głównaZdrowieDepresja i stres zaczynają się w jelitach?

Depresja i stres zaczynają się w jelitach?

Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Depresja i stres zaczynają się w jelitach? [Fot. doroguzenda - Fotolia.com] Lekarze, psychodietetycy i inni specjaliści są zgodni: kondycja naszych jelit przekłada się na stan naszego umysłu. Istnieje na to coraz więcej dowodów.

– Badania potwierdzają, że poprzez uszkodzenie ciągłości bariery jelitowej do krwiobiegu dostają się antygeny bakteryjne, toksyny lub niestrawione składniki pokarmu, powoduje to reakcję ze strony układu immunologicznego. Reakcja zapalna organizmu może aktywować z kolei zaburzenia psychiczne – mówi Marta Kierzkowska-Grzybek z Instytutu Psychodietetyki, wykładowca Uniwersytetu SWPS.

Jeżeli więc obserwujemy u siebie występowanie stanów depresyjnych, lękowych czy objawy dużego stresu, mamy prawo podejrzewać o to nie naszą głowę, a właśnie jelita. Oznacza to, że to co się dzieje w naszych brzuchach wpływa na cały organizm.

Za mało serotoniny

Nauka wyodrębniła już . Są to tzw. psychobiotyki. Badania dowiodły, że zmniejszają one stan zapalny oraz podwyższają poziom tryptofanu potrzebnego do wytworzenia serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

– Mało kto wie o tym, że nawet serotonina produkowana jest w jelitach. I to aż w 90 procentach! Jeśli mikroflora jest uszkodzona, nie produkuje odpowiedniej jej ilości oraz, co gorsze, obniża wchłanialność witamin i pierwiastków mineralnych, a to już niedaleka droga do poważnych chorób – mówi Marta Kierzkowska-Grzybek.

Zbadaj swoją mikroflorę

Jak więc zdiagnozować problem? W przypadku przewlekłego problemu ze stresem czy , warto zwrócić uwagę na objawy ze strony układu pokarmowego. Jeżeli zauważymy u siebie zaparcia, biegunki, wzdęcia czy uczucie przelewania w brzuchu, powinniśmy zrobić badania dotyczące naszych niedoborów pokarmowych. W Polsce istnieją instytucje, które prowadzą takie badania. Pozwalają one m.in. na sprawdzenie przepuszczalności jelit.

– Najbardziej znane z nich to pomiar poziomu zonuliny, białka, które reguluje przepuszczalność przestrzeni między komórkami w ścianach jelita. Inne powszechne badanie polega na badaniu moczu oddanego sześć godzin po wypiciu specjalnego roztworu laktulozy i mannitolu – mówi Kierzkowska-Grzybek.

Równocześnie jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by do diety zacząć wprowadzać odpowiednie produkty, a konkretnie takie, które zawierają korzystne bakterie i pożywkę dla nich.

Moc kiszonek, zbóż, nabiału i cykorii

Pomocne w odbudowywaniu flory jelitowej są warzywa strączkowe oraz zboża. Rozwiązaniem jest też dieta bogata w świeże warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste, wszelkiego rodzaju kiszonki i dobrej jakości przetwory mleczne, z żywymi bakteriami. Z tym, że najlepiej robić je samemu.

, jogurty, maślanki, kefir, czy zsiadłe mleko zawierają mnóstwo bakterii probiotycznych. Zboża i rośliny strączkowe są za to dla nich świetną pożywką. Zawsze zachęcam pacjentów do tego, by takie produkty przygotowywali sobie sami. Mają one w sobie znacznie więcej życia niż produkty na półkach sklepowych z długim terminem przydatności – mówi psychodietetyk.

Ekspertka zaleca też codzienne picie kawy z cykorii. Znajduje się w niej dużo inuliny, która przyczynia się do utrzymania i regeneracji układu pokarmowego. Można też zaopatrzyć się w dobrej jakości synbiotyk, czyli suplement zawierający probiotyki i prebiotyki - pokarm dla bakterii probiotycznych. Wybierając taki suplement, warto zwrócić uwagę na to, czy szczepy bakterii są odpowiednio opisane.

– Takie probiotyki powinny posiadać dwuczłonową nazwę kultury szczepowej (np. Lactobacillus rhamnosus) oraz informację o numerze kolekcji, na przykład BB-12, 299v – mówi Kierzkowska-Grzybek.

Niszczyciele dobrych bakterii

Jeśli chcemy zadbać o nasz układ pokarmowy i wyhodować piękny ogród jelitowy, musimy też wyeliminować z niego wszystkich szkodników. Zaburzenia w jelitach powoduje przede wszystkim przetworzona żywność, cukier, węglowodany proste oraz wszelkiego rodzaju gotowe produkty, w tym jedzenie typu fastfood. Najbardziej niszczący wpływ ma jednak nadużywanie antybiotyków (z gr. anti – przeciw, bios – życie). Wiele osób myśli, że odbudowanie mikroflory po terapii antybiotykowej trwa tydzień. Tymczasem proces ten może trwać nawet około roku i dłużej. Tak więc o ochronie powinniśmy pamiętać nie tylko podczas trwania kuracji antybiotykowej, ale też długo po niej.

Mixit.pl

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Aktywni 50+
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy