22-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sposób odżywiania się ma przemożny wpływ na nasze zdrowie, oto niezwykły przykład z Wielkiej Brytanii: 82-letnia kobieta cierpiąca na zaawansowaną formę demencji odzyskała część zdolności poznawczych dzięki zmianie diety.
Sylvia Hatzer z hrabstwa Greater Manchester zachorowała na i choroba rozwinęła się u niej w tak poważną formę, że musiała przenieść się do domu opieki, ponieważ nie potrafiła żyć samodzielnie. Jednak zmiana diety na , bogaty m. in. w jarmuż i brokuły, nie tylko zahamowała rozwój określonych objawów, ale wrecz odwróciła niektóre z nich.
Demencję zdiagnozowano u pani Hatzer w 2016 roku. Choroba bardzo szybko się rozwinęła, do tego stopnia, że pacjentka musiała przenieść się do placówki leczniczo-opiekuńczej. Nie poznała swojego syna podczas jednej z jego wizyt, a raz zadzwoniła na policję z informacją, że została porwana przez pielęgniarki.
Jak powiedział syn staruszki, Mark, od kiedy zmarł jego ojciec i brat, był bardzo blisko z mamą. Dlatego druzgocące dla niego było to, że go nie poznała. Postanowił aktywnie poszukać dodatkowych, pozafarmakologicznych, sposobów na walkę z chorobą.
Kobieta regularnie przyjmowała leki, ale Mark uznał, że można by spróbować zrobić coś więcej, dlatego zmienił dietę swojej mamy, a także zachecał ją do ćwiczeń umysłowych w postaci rozwiązywania krzyżówek i rebusów. Jeśli chodzi o dietę, Sylwia zaczęła jeść w stylu śródzienomorskim, w jej codziennym jadłospisie znalazały się m.in. brokuły, jarmuż, , nasiona słonecznika, , produkty owsiane, .
Po kilkunastu miesiącach od wprowadzenia tych zmian, choroba znacznie osłabła. Pani Sylvia ponownie może mieszkać z synem i jest samodzielna w podstawowych codziennych czynnościach.
Dietetyczne podejście Marka i Sylvi zostało wsparte przez Alzheimer's Society. Teraz matka i syn promują odżywianie się, które może pomóc w dłuższym zachowaniu mózgu w dobrym zdrowiu.
Na podstawie: