Strona głównaZdrowieCzym jest gluten? Składnik nie zawsze pożądany

Czym jest gluten? Składnik nie zawsze pożądany

Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Czym jest gluten? Składnik nie zawsze pożądany [© hriana - Fotolia.com] Mączne problemy

to nic innego jak połączenie dwóch białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny. Głównym jego źródłem są zboża, takie jak pszenica, żyto i jęczmień. W tym wypadku owies może wydawać się bezpiecznym rozwiązaniem, niemniej ze względu na procesy produkcji jest on zazwyczaj również zanieczyszczony dużą ilością glutenu. Ta tajemnicza mieszanina białek jest nie tylko niezbędnym elementem wyrobów piekarniczych i garmażeryjnych, ale obecna jest także w składzie makaronów, ciast, płatków śniadaniowych, niektórych kasz, a nawet leków, suszonych owoców i jogurtów. Jednym słowem gluten znaleźć można w prawie wszystkich najczęściej spożywanych przez nas produktach, dlatego też tak ciężko jest wyeliminować go ze swojego menu. Jednak wbrew obiegowej opinii nie każdy jest wrażliwy na ten składnik.

Jak pokazują badania, ok. 1% populacji cierpi na najcięższą formę , jaką jest . Osoby te muszą bezwzględnie przestrzegać zakazu spożywania produktów mącznych. Innym typem nietolerancji tego białka jest nadwrażliwość oraz alergia na gluten. Choć cechują się one znacznie łagodniejszymi objawami, to dotyczą o wiele większej liczby osób. Dlatego też każdy, kto cierpi na jakikolwiek syndrom nietolerancji glutenu powinien liczyć się z tym, że spożywanie produktów zbożowych może wpłynąć znacznie zarówno na jego zdrowie, jak i samopoczucie. Nietolerancja glutenu stać się może przyczyną uporczywych dolegliwości pokarmowych, zmian skórnych, chronicznego zmęczenia, innych chorób o podłożu autoimmunologicznym, niepłodności, zmian nastroju oraz migrenowych bólów głowy. Skala, na jaką gluten może obniżyć jakość naszego życia sprawia, że w momencie pojawienia się jakichkolwiek wątpliwości powinniśmy zasięgnąć opinii lekarza.

Niechciany dodatek

Aby w pełni z diety konieczne jest zarówno używanie osobnych sztućców i naczyń, jak i bardzo uważne czytanie składu kupowanych produktów. Najczęściej spotykany zapis informuje nas o „ilościach śladowych” i wskazuje na to, że pozornie bezglutenowa receptura mogła być zanieczyszczona podczas produkcji. Zupełnie inną, celową praktyką jest dodawanie zbóż do wyrobów, które z zasady nie powinny ich zawierać. Sytuacja taka najczęściej ma miejsce w przypadku wędlin, które za sprawą mąki lepiej chłoną wodę i zwiększają swoją masę, co pozwala znacznie obniżyć koszty produkcji. Niemniej kierując się podczas zakupów znakiem przekreślonego kłosa trafimy na bezpieczne, wysokojakościowe i wolne od glutenu wyroby mięsne.

Nietolerancja glutenu należy do coraz często spotykanych schorzeń. Dlatego też warto pilnie kontrolować stan własnego zdrowia, aby wykluczyć ryzyko ewentualnych powikłań mogących nadwyrężyć kondycję organizmu oraz stać się przyczyną złego samopoczucia.

Przeczytaj także


Celiaklia - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy