Wszystko to sprzyja wysokim stężeniom cholesterolu we krwi i często przewyższa zapotrzebowanie energetyczne, prowadząc do nadwagi i otyłości, sprzyja także rozwojowi cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego – wyjaśnia mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk. – Dlatego pacjentom z problemami kardiologicznymi rekomenduje się prawidłowo zbilansowaną dietę opracowaną przez amerykańskich specjalistów z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego, jest to oraz tzw. dietę śródziemnomorską. Są to diety o udokumentowanej skuteczności w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Zgodnie z założeniami obu diet, źródło energii i składników odżywczych powinny stanowić: pełnoziarniste produkty zbożowe, częściowo odtłuszczone produkty mleczne, świeże warzywa i owoce, nasiona, orzechy, ryby, chude mięso oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego. Dzięki temu są ubogie w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, bogate natomiast w błonnik pokarmowy, witaminy i przeciwutleniacze. Obie diety ograniczają spożycie czerwonego mięsa, słodyczy i innych produktów będących źródłem cukrów prostych (m.in. słodkich soków i napojów). Taki sposób odżywiania przyczynia się do redukcji masy ciała, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, cholesterolu całkowitego i ‘złego’ cholesterolu LDL – dodaje dietetyk.Niemal co 10. Polak z podwyższonym cholesterolem korzysta z żywności funkcjonalnej
Podstawową zasadą, jaką należy kierować się przy rekomendacji tłuszczu do smarowania pieczywa pacjentom kardiologicznym jest to, aby maksymalnie ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które przez większość osób spożywane są w nadmiarze – mówi dietetyk.we krwi powinny zrezygnować ze smarowania pieczywa masłem czy smalcem. Wysokiej jakości margaryny są natomiast bogatym źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a część z nich wzbogacana jest również w sterole roślinne, które sprzyjają obniżeniu stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Taki efekt obserwuje się przy spożyciu 1,5-3 g steroli roślinnych dziennie.
Jeśli chodzi o przy przygotowywaniu potraw wymagających obróbki termicznej najlepiej nadają się do tego tłuszcze, które mają wysoki punkt dymienia, wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i niską zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Takie warunki spełniają m.in. rafinowany olej rzepakowy i rafinowana oliwa z oliwek – tłumaczy Jadwiga Przybyłowska, dietetyk.Prawie co trzeci badany z podwyższonym cholesterolem prowadzi bardziej aktywny tryb życia, więcej się rusza (31,5%), a niemal połowa respondentów jest pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.
Tagi: tłuszcze trans, dash, dieta
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Więcej produktów roślinnych w diecie to niższe ryzyko problemów z sercem
Różnorodne wzorce zdrowej diety chronią przed przedwczesną śmiercią
Rezygnacja ze śniadania znacznie osłabia układ odpornościowy
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.