25-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wszyscy wiemy, że fast food nie powinien znajdować się w naszym jadłospisie, ale trudno się bez niego obejść, szczególnie, gdy się spieszymy, jesteśmy w podróży, czy po prostu już nauczyliśmy się jeść dania tego rodzaju i zwyczajnie nam ich brakuje. Nie jest łatwo zupełnie zrezygnować z takiego jedzenia, można jednak ograniczyć jego niezbyt dobry wpływ na nasz organizm.
![Czy da się jeść fast food nieco zdrowiej? [Fot. fedorovacz - Fotolia.com] Czy da się jeść fast food nieco zdrowiej? [Fot. fedorovacz - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Czy-da-sie-jesc-fast-food-nieco-zdrowiej_img5ae08f4fba10a.jpg)
Ogólnie rzecz, biorąc, fast food to serwowane szybko od zamówienia przetworzone posiłki, które mają niską wartość odżywczą, cechują się relatywnie niewielką ilością składników i są ubogie w witaminy oraz błonnik. Obfitują za to w tłuszcze, i . Zwykle w składzie takich posiłków jest głęboko smażone i dużo skrobi. Paradoksalnie, właśnie ze względu na taką kompozycję chętnie sięgamy po jedzenie tego rodzaju, a to nie tylko nie służy naszej sylwetce, ale i zdrowiu naszego organizmu.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, czy podróżujesz, to jedno z pierwszych rozwiazań, jakie przychodzą ci do głowy. Jeśli jednak chcesz ograniczyć jego ilość w diecie, musisz bardziej świadomie wybierać posiłki i zmniejszyć częstotliwość „pałaszowania" takich dań. Najlepiej, jeśli postawisz sobie limit w postacie jedzenia fast food dwa do trzech razy w miesiącu. Nie musisz z tego zupełenie rezygnować - takie ilości nie powinny znacząco wpłynąć na twoją wagę i zdrowie.
Od czasu do czasu zaserwuj sobie stek czy burgera, ale staraj się raczej wybierać coś innego, czerwone przetworzone mięso i tak zbyt często gości na naszych stołach. Lepszym wyborem jest ryba czy kurczak.
Co więcej, jakkolwiek frytki, smażone na głębokim tłuszczu, pozostają najpopularniejszym dodatkiem do posiłków w barach seerwujacych fast food, ostatnio oferta takich restauracji poszerzyła się i nawet zamawiając zestaw można je wymienić na coś zdrowszego, np. sałatkę czy kolbę kukurydzy. Dzięki temu można uniknąć dodatkowej porcji tłuszczu, soli i skrobi, a zwiększyć ilość witamin i .
Wreszcie, pamiętaj, że duże ilości cukru i kalorii miewają napoje. Zrezygnuj z na rzecz kawy, herbaty lub wody. Z badań wynika, że słodkie napoje dostarczają nam nawet o kilkaset kcal. tygodniowo więcej, a łatwo o tym zapomnieć analizując kaloryczność swojej diety.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »