22-09-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Dzięki zawartości siarczku allilu, ma wiele właściwości prozdrowotnych, w tym może pomóc zachowaniu odpowidniej flory jelitowej, która wspomaga zachowanie właściwych zdolności umysłowych.
Odkrycia sugerują, że jedzenie czosnku może pomóc w zachowaniu potrzebnych mikroorganizmów jelitowych i poprawie zdrowia poznawczego osób starszych, mówią eksperci z University of Louisville.
W jelitach są liczne mikroorganizmy, których znaczenie dla zdrowia ludzi badano w rozmaitych testach. U ludzi starszych ta mikroflora ubożeje, więc uczeni sprawdzili, czy zmiany w mikrobiomie jelitowym oddziałują na związane z wiekiem .
W ramach testów myszom w wieku 24 miesięcy (odpowiednik 56-69 lat u ludzi) podawano siarczek allilu. Następnie porównano je z gryzoniami w wieku 4 i 24 miesięce, które nie otrzymywały suplementu z zwartością siarczku allilu.
Okazało się, że starsze myszy, którym podawano związek z czosnku, cechowały się lepszą długoterminową i krótkotrwałą oraz zdrowszym profilem bakterii jelitowych niż ich pozostali rówieśnicy.
Co więcej, u zwierząt przyjmujących suplement, odnotowano wyższy poziom ekspresji genu NDNF, które słabsza aktywność została powiązana z zaburzeniami kognitywnymi. Wreszcie, odkryto, że siarczek allilu powstrzymywał rozwoj stanów zapalnych w jelitach.
Ogolnie rzecz ujmując - wydawało się, że opisywany skadnik czosnku sprzyja wzmocnieniu pamięci poprzez przywracanie właściwego składu , uważają autorzy.
Na podstawie: