26-12-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wraz z jesienią i ostatnimi promieniami słońca opuszcza nas optymizm i pozytywna energia. Z niepokojem myślimy o nadchodzącej zimie, spadku odporności i infekcjach. Antidotum na nasze obawy może być profilaktyczne wzmacnianie organizmu.
Gdy nadchodzi jesień, dni stają się coraz krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, nasze samopoczucie wyraźnie się pogarsza. Po aktywnym lecie, następuje pora roku kojarzona głównie ze spadkiem życiowej energii, nadmierną sennością i podwyższonym ryzykiem infekcji. W tym okresie towarzyszą nam rozmaite dolegliwości, poczynając od gorszego samopoczucia, osłabienia przez bóle głowy, problemy z koncentracją, a na huśtawce nastrojów oraz rozdrażnieniu kończąc.
Dobrym sposobem, aby skutecznie zaradzić jesiennej chandrze i zbudować odporność przed zimą jest zadbanie o regularną aktywność fizyczną. Należy wykorzystać każdą wolną chwilę na spacery, aby nacieszyć się ostatnimi słonecznymi dniami. Wyjście na basen lub do fitness clubu może okazać się dobrym rozwiązaniem w deszczowe dni. Ruch nie tylko dotlenia nasz organizm, ale odpręża, uspokaja i wzmacnia.
Pamiętajmy, że nic nie regeneruje naszego organizmu tak, jak odpowiednia dawka snu. Gdy czujemy się zmęczeni, nie odmawiajmy sobie przyjemności i zdecydujmy się na popołudniową drzemkę w dobrze przewietrzonym pomieszczeniu. Ośmiogodzinny sen znakomicie regeneruje organizm i korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Aby nasz organizm był należycie przygotowany do zimy, jesienne menu należy wzbogacić o jak największą ilość owoców i warzyw, które są bezcennym źródłem witamin i minerałów.
W diecie nie powinno zabraknąć produktów dostarczających białka tj.: chudych gatunków mięs (indyk, kurczak), ryb, jak również nabiału, pełnoziarnistego pieczywa. Nie zapominajmy o odpowiedniej ilości płynów (nie mniej niż 1,5 litra dziennie).
Naszym sprzymierzeńcem w jesiennym budowaniu odporności jest również czosnek.Od wieków znane są cenne właściwości czosnku - jego silne bakteriobójcze działanie od dawna wykorzystuje medycyna naturalna. Allicyna zawarta w wyciągu olejowym czosnku działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Allicyna obniża lepkość krwi (poprawia przepływ krwi przez naczynia włosowate) i działa antyagregacyjnie na płytki krwi (przeciwdziała powstawaniu płytki miażdżycowej, tworzeniu zatorów etc.). Wykazuje też działanie przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.