21-06-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Ten dobroczynny składnik to - okazuje się, że jego dostarczanie może pomóc w zwalczaniu .
Uczeni z Washington State Univesity codziennie podawali myszom dawki resweratrolu, których ekwiwalentem u człowieka byłoby 340 gramów tego związku. Odkryli, że pomimo bogatej w tłuszcze diety, myszy otrzymujące ten zyskały o 40 procent mniej na wadze niż zwierzęta, którym go nie dostarczano.
Autorzy badań odnotowali, że organizmy myszy otrzymujących resweratrol były w stanie zmienić nadmiar białego tłuszczu w aktywny , który zmniejsza przyrost wagi poprzez spalanie kalorii. Tzw. brązowy tłuszcz jest odpowiedzialny za spalanie metaboliczne, uzyskiwanie energii i przetwarzanie jej w ciepło. Badacze sądzą, że inne polifenole zawarte w owocach mogą dać podobne efekty.
- Polifenole w owocach, w tym resweratrol, zwiększają ekspresję genu, który intensyfikuje utlenianie tłuszczów z diety, więc organizm nie jest przeciążony - mówi profesor Min Du z Washington State Univesity. - Zmieniają biały tłuszcz w tłuszcz brązowy, który spala lipidy jako ciepło, pomaga utrzymać ciało w równowadze i zapobiega otyłości oraz zaburzeniom metabolicznym. Stosujemy resweratrol jako reprezentanta polifenoli - dodaje prof. Du.
Rozmaite polifenole znajdują się też w , , malinach, winogronach (także w ) i .
Wyniki badań opublikowano w Journal of Obesity
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »