17-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uważa się, że nie wszystkie napoje alkoholowe są takie same. Czerwone wino jest często postrzegane jako zdrowszy wybór, ponieważ wiele osób wierzy, że jego wysoka zawartość resweratrolu - antyoksydantu o właściwościach przeciwzapalnych - zapewnia ochronę przed rakiem. Teraz eksperci z Brown University School of Public Health postanowili zweryfikować to założenie.
W nowym badaniu porównano ryzyko nowotworowe związane z piciem .
Analiza 42 badań obserwacyjnych obejmujących prawie 96 tysięcy uczestników nie potwierdza, że czerwone wino zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Nie wykazano również ogólnego wzrostu ryzyka nowotworowego w związku ze spożyciem wina, niezależnie od jego rodzaju.
- Przeprowadziliśmy kompleksową metaanalizę, aby ocenić, czy jest rzeczywiście zdrowszym wyborem niż białe - mówi prof. Eunyoung Cho, autor badań. - Nasza analiza objęła wiele badań epidemiologicznych, które osobno oceniały związek między spożyciem czerwonego i białego wina a ryzykiem nowotworowym. Ogólnie wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ryzyku zachorowania na raka między piciem czerwonego a białego wina. Zauważyliśmy jednak pewne różnice w odniesieniu do ryzyka . Konkretnie, spożycie białego wina - ale nie czerwonego - wiązało się ze zwiększonym prawdopodobieństwem tego nowotworu - dodaje.
Naukowcy obliczyli, że ryzyko zachorowania na raka skóry związane z piciem białego wina jest o 22 proc. wyższe w porównaniu do czerwonego wina.
Badanie wykazało również silniejszy związek między spożyciem białego wina a zwiększonym ogólnym ryzykiem nowotworowym u kobiet. Konieczne są jednak dalsze badania, by określić mechanizm za to odpowiadający.
Alkohol - a konkretnie etanol zawarty w napojach alkoholowych - metabolizuje się do związków uszkadzających DNA i białka, co zwiększa ryzyko nowotworowe. W 2020 roku nadmierna konsumpcja alkoholu była związana z ponad 740 tysięcy przypadków raka na całym świecie, co stanowiło 4,1 proc. wszystkich zachorowań.
Na podstawie: