18-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Duże ilości czerwonego mięsa w diecie nie służą zdrowiu nerek - taki sposób odżywiania może prowadzić do niewydolności tych narządów.
Znaczne dawki białka, które są zawarte w , mogą silnie zagrażać nerkom. Szczególnie nadmiar wieprzowiny w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia schyłkowej niewydolności nerek. Jednocześnie ustalono, że inne źródła białka nie są niebezpieczne dla nerek, a nawet mogą zmniejszyć ryzyko problemów z nimi.
Schyłkowe stadium niewydolności nerek to ostatni etap przewlekłej , który oznacza konieczność leczenia nerkozastępczego, czyli lub przeszczepu nerki.
W badaniu nawyków żywieniowych wzięło udział ponad 63 tysięcy osób w wieku 45-75 lat. Stan zdrowia uczestników monitorowano średnio przez ponad 15 lat. Na tej podstawie ustalono, że osoby jedzące największe ilości (w 97 procent przypadków była to wieprzowina) cechowały się o 40 procent wyższym ryzykiem schyłkowej niewydolności nerek w porównaniu do tych, którzy rzadziej jedli te produkty.
Inne artykuły spożywcze ze znaczną zawartością białka (drób, , jaja i produkty mleczne) nie były w żaden sposób związane z ryzykiem wystąpienia schyłkowej niewydolności nerek, natomiast rośliny strączkowe zdawały się pełnić funkcję ochronną. Obliczono, że częściowe zastąpienie czerwonego mięsa innymi źródłami białka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności nerek nawet o 62 procent.
Eksperci ds żywienia nie polecają zupełnej rezygnacji z czerwonego miesa, niemniej jednak wskazują, że ograniczenie go na rzecz ryb, owoców morza i drobiu jest najlepszym żywieniowym wyborem.
O badaniach napisano w Journal of the American Society of Nephrology.