05-07-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Badacze z Bostonu i Hiszpanii, odkryli, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano, w wąskim przedziale czasowym, może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi.
Do badań zaproszono kobiety po menopauzie. Uczestniczki jadły 100 gramów czekolady rano, w ciągu godziny po przebudzeniu się, lub w nocy, w ciągu godziny przed pójściem spać. Później porównano przyrost masy ciała i inne wskaźniki zdrowotne.
Oto, co odkryto. Jedzenie rano lub wieczorem nie prowadziło do przybierania na wadze. Mogło to zaś wpływać na poziom , skład mikrobioty i . Czekolada jedzona w godzinach porannych pomagała spalić tłuszcz i obniżyć poziom we krwi. Serwowana z kolei wieczorem zmieniła metabolizm spoczynkowy i wysiłkowy następnego ranka.
Pomimo zwiększenia ilości kalorii, waga uczestniczek się nie zmieniła. Co więcej, czekolada zmniejszyła chęć sięgania po dodatkowe przekąski, w tym słodycze. Według autorów, czas jedzenia jest istotnym czynnikiem w kontroli wagi. Znaczenie dla ryzyka otyłości i w ogóle poziomu wagi ma nie tylko „co", ale także „kiedy" jemy.
Co ważne, takie wyniki uzyskano używając czekolady mlecznej, a w większości badań wykorzystuje się ciemną czekoladą, która jest zrobiona z masła kakaowego (nie nabiału) i zawiera niemal tyle samo polifenoli, co zielona herbata.
Na podstawie: