03-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Flawonole, substancje licznie znajdujące się w , pomagają tym, których z upływem lat. Zespół naukowców kierowany przez specjalistów z Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku wykazał, że wśród przyczyn utraty pamięci związanych ze starzeniem się są zmiany w określonym obszarze mózgu, nazywanym zakrętu zębatego (łac. gyrus dentatus, obszar kory starej mózgu) i że na jego funkcjonowanie mogą mieć wpływ wspomniane związki.
W badaniu wzięło udział 37 osób w dobrym stanie zdrowia w wieku 50 - 69 lat. Niektórzy stosowali dietę bogatą w flawonole (900 mg na dobę), podczas gdy inni musieli przestrzegać diety o niskiej zawartości tych związków (10 mg na dobę). Przed i po diecie, która trwała w sumie 3 miesiące, wszystkich uczestników poddano testom, w których oceniano typ pamięci, za który odpowiada zakrętu zębaty i sprawdzono tej struktury mózgu poprzez obliczenie ilości obecnej w nim krwi.
Odkryto znaczną poprawę w funkcjonowaniu zakrętu zębatego u tych, którzy spożywali produkty o wysokiej zawartości w flawonole. - Jeśli uczestnik miał pamięć typowego sześćdziesięciolatka na początku badania, po 3 miesiącach cechował się pamięcią przeciętnego trzydziesto- lub czterdziestolatka.
Jak wskazują uczeni, nie tylko gorzka może pomóc utrzymać niezłą pamięć - wszelkie inne produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają odpowiednią ilość flawonoli są szeroko rekomendowane.
Wyniki badań opublikowano w Nature Neuroscience.