05-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
W badaniach z udziałem osób w wieku od 50 do 69 lat odkryto, że ci, którzy regularnie pili napoje bogate w flawonole, mieli znacznie lepszą pamięć niż ci, którzy rzadko sięgali po takie produkty.
Flawonole to znajdujące się w kakao przeciwutleniacze. Już we wcześniejszych badaniach laboratoryjnych na zwierzętach dowiedziono, że związki te są korzystne dla pamięci i zdrowia serca.
Teraz ustalono, że dzięki wyższej dawce flawonoli w diecie, zakręt zębaty, obszar w odpowiadajacym za hipokampie (części mózgu), wykazywał zwiększoną aktywność. Miało to wpływ na poprawą zdolności ludzi do przywoływania twarzy i miejsc.
Jeśli chodzi o to, dlaczego flawonole wspomagają pamięć, być może przyczną jest wywoływana przez nie poprawa przepływu krwi w mózgu, być może też skutkują wzrostem gałęzi neuronalnych odbierających wiadomości.
Jak wskazują eksperci, jakkolwiek po około połowa ludzi po siedemdziesiątce doznaje , sami mogą wiele zrobić dla zachowania wysokiego poziomu zdolności kognitywnych. Przede wszystkim trzeba dostarczć mózgowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, nie palić papierosów i unikać nadmiaru alkoholu. Pomocna jest też , która również poprawia przepływ krwi, co wspomaga działanie mózgu.
O wynikach badań można przeczytać w magazynie Nature Neuroscience
Na podstawie: