Strona głównaZdrowieCzego możemy się nauczyć od wegetarian?

Czego możemy się nauczyć od wegetarian?

W powszechnym rozumieniu wegetarianizm funkcjonuje jako dość restrykcyjna dieta, stąd też zapewne ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla tych, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie choćby jednego obiadu bez mięsa, zapewne trudno będzie przyjąć fakt, że od wegetarian można nauczyć się kilku zasad związanych ze sposobem odżywienia, ze względu na jego prozdrowotne właściwości.
Czego możemy się nauczyć od wegetarian? [© adisa - Fotolia.com]

Menu dobrze dobrane

Wegetariańska dieta może dostarczyć organizmowi taką samą ilość składników odżywczych co tradycyjna. Musi być jednak bardzo zróżnicowana i skomponowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Dbanie o to, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany jest więc czymś oczywistym dla . Nierzadko tylko dla nich, choć to warunek konieczny do zachowania zdrowia i dobrej formy każdego z nas. Niezróżnicowane menu, bogate w produkty wysoko przetworzone i przygotowywane w niezdrowy sposób, nie dostarczy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. – Obiady wyglądające codziennie niemal identycznie – złożone z ziemniaków i kawałka – lub potrawy smażone na głębokim tłuszczu, podawane w towarzystwie kalorycznych dodatków, mają dużo gorszy wpływ na nasze zdrowie niż dobra, bezmięsna dieta – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. sosy warzywne. Wegetarianie to przeważnie również bardziej świadomi konsumenci. W skład wielu z pozoru jarskich artykułów wchodzą nierzadko składniki odzwierzęce, np. żelatyna, podpuszczka czy tłuszcz cukierniczy, będący mieszanką roślinnego i zwierzęcego, dlatego zmuszeni są do uważnego analizowania składów. Na etykiety zwracać powinni uwagę nie tylko wegetarianie, ale wszyscy, którzy dbają o dobrze zbilansowaną dietę. Ważny jest nie tylko skład, ale również wartości odżywcze zawarte w produkcie, czy data przydatności. Warto więc brać przykład z wegetarian – kupować i jeść bardziej świadomie.

Kulinarne mistrzostwo

Dieta wegetariańska to nie same sałatki. To tylko stereotyp, że jest ona nudna i monotonna. Wielu wegetarian to wyśmienici kucharze, którzy na co dzień eksperymentują w kuchni. – Rezygnacja z mięsa to do dobry powód do tego, by wypróbowywać różne smaki i połączenia, dlatego wegetariańskie przepisy są nieocenionym źródłem inspiracji. Aby urozmaicić walory smakowe oraz wygląd potraw, warto sięgać po różnorodne dodatki, takie jak , przyprawy lub gotowe produkty, jak sosy warzywne – na przykład na bazie bogatych w przeciwnowotworowy likopen pomidorów – radzi Urszula Giża. Jeśli więc czujemy, że ogarnia nas kulinarna monotonia, sięgnijmy po przepisy na wegetariańskie smakołyki. Oparte najczęściej na sezonowych owocach oraz warzywach oczarują nas smakiem, aromatami i apetycznym wyglądem.

Bądź eko!

Wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa – to najczęściej połączenie specyficznej ze stylem życia. Nie jest to oczywiście regułą bez wyjątków, ale wegetarianie żyją bardziej świadomie i poświęcają więcej czasu na samorozwój. Często prowadzą aktywny tryb życia, stroniąc jednocześnie od używek, takich jak papierosy czy alkohol, uprawiają sport, są ciekawi świata. Świadomy wegetarianin nie dba jednak tylko o samego siebie. W centrum jego uwagi znajdują się także zwierzęta – nie tylko więc nie je mięsa, ale także nie zakłada futra, nie używa skórzanych przedmiotów, czy kosmetyków testowanych na zwierzętach, dbają o środowisko naturalne. Warto się zainspirować!

Czy wiesz, że…

  • Wegetarianizm nie jest wymysłem naszych czasów. Znany był już w starożytnych Indiach oraz w greckim kręgu kulturowym. Był integralną częścią systemu filozoficzno-religijnego. O narodzie żywiącym się roślinami pisał także Homer w Odysei. W średniowieczu wielu mnichów, w ramach ascezy, rezygnowało z potraw mięsnych. Wegetarianizm popularność zyskał jednak dopiero pod koniec XIX wieku, gdy powstało wiele stowarzyszeń propagujących zdrową, warzywną dietę oraz ochronę zwierząt.
  • Dla ułatwienia rozpoznania wegetariańskich produktów na sklepowej półce Europejska Unia Wegetariańska wprowadziła europejski znak wegetariański – Vlabel. Zyskuje on coraz większą popularność również w Polsce.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy