Strona głównaZdrowieCzarna herbata i jagody bardzo pomagają zdrowo się starzeć

Czarna herbata i jagody bardzo pomagają zdrowo się starzeć

Większa ilość w diecie czarnej herbaty, jabłek oraz powoców jagodowych i cytrusowych może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Czarna herbata i jagody bardzo pomagają zdrowo się starzeć [fot. Marlene Krohn from Pixabay]
Uczeni pokazali, że produkty bogate we flawonoidy mogą obniżać ryzyko kluczowych czynników niezdrowego , takich jak (frailty - inaczej też wątłość i osłabienie), pogorszenie i zły stan zdrowia psychicznego.

- Celem badań jest nie tylko wydłużenie życia, ale również zapewnienie zdrowia przez jak najdłuższy czas - mówi dr Nicola Bondonno z Edith Cowan University. - Wiemy z wcześniejszych testów, że osoby spożywające więcej flawonoidów żyją dłużej i rzadziej zapadają na poważne choroby przewlekłe, takie jak demencja, cukrzyca czy choroby serca. Nasze badania pokazują, że osoby spożywające więcej flawonoidów starzeją się w lepszym stanie zdrowia - dodaje.

Przeanalizowano dane ponad 85 tys. ludzi z okresu 24 lat i odkryto, że kobiety z najwyższą ilością flawonoidów w diecie miały o 15 proc. niższe ryzyko kruchości organizmu, o 12 proc. niższe ryzyko pogorszenia sprawności fizycznej oraz o 12 proc. mniejsze zagrożenie złym stanem zdrowia psychicznego w porównaniu do kobiet o najniższej dawce tych związków w diecie.

Chociaż u mężczyzn zaobserwowano słabsze zależności, większe ilości flawonoidów nadal wiązały się z mniejszym prawdopodobieństwem złego stanu psychicznego.

- są dobrze znane z tego, że zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny, wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, a nawet pomagają utrzymać masę mięśniową: wszystkie te czynniki są istotne dla zapobiegania kruchości organizmu i utrzymania sprawności fizycznej oraz zdrowia psychicznego w miarę starzenia się - mówi prof. Aedin Cassidy z Queen's University Belfast.

Dodała, że regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy - takich jak jagody, , czerwone wino, pomarańcze i herbata - może wspierać zdrowsze starzenie się poprzez zmniejszenie ryzyka kruchości, osłabienia sprawności fizycznej i pogorszenia zdrowia psychicznego.

Silniejsze zależności zaobserwowane u kobiet mogą wynikać z różnic w czasie obserwacji między obiema grupami badanymi, a niekoniecznie ze specyficznych różnic płciowych, które pozostają słabo poznane w dotychczasowych badaniach.

- Stwierdziliśmy, że uczestnicy, którzy zwiększyli spożycie flawonoidowych produktów o trzy porcje dziennie, mieli od 6 do 11 proc. niższe ryzyko wszystkich trzech negatywnych skutków starzenia w przypadku kobiet oraz 15 proc. niższe ryzyko złego stanu psychicznego u mężczyzn.

- Ogólnie rzecz biorąc, wyniki te podkreślają potencjał prostych zmian żywieniowych w poprawie jakości życia i wspieraniu zdrowego starzenia się - wnioskuje prof. Eric Rimm z Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy