06-05-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Większa ilość w diecie czarnej herbaty, jabłek oraz powoców jagodowych i cytrusowych może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Uczeni pokazali, że produkty bogate we flawonoidy mogą obniżać ryzyko kluczowych czynników niezdrowego , takich jak (frailty - inaczej też wątłość i osłabienie), pogorszenie i zły stan zdrowia psychicznego.
- Celem badań jest nie tylko wydłużenie życia, ale również zapewnienie zdrowia przez jak najdłuższy czas - mówi dr Nicola Bondonno z Edith Cowan University. - Wiemy z wcześniejszych testów, że osoby spożywające więcej flawonoidów żyją dłużej i rzadziej zapadają na poważne choroby przewlekłe, takie jak demencja, cukrzyca czy choroby serca. Nasze badania pokazują, że osoby spożywające więcej flawonoidów starzeją się w lepszym stanie zdrowia - dodaje.
Przeanalizowano dane ponad 85 tys. ludzi z okresu 24 lat i odkryto, że kobiety z najwyższą ilością flawonoidów w diecie miały o 15 proc. niższe ryzyko kruchości organizmu, o 12 proc. niższe ryzyko pogorszenia sprawności fizycznej oraz o 12 proc. mniejsze zagrożenie złym stanem zdrowia psychicznego w porównaniu do kobiet o najniższej dawce tych związków w diecie.
Chociaż u mężczyzn zaobserwowano słabsze zależności, większe ilości flawonoidów nadal wiązały się z mniejszym prawdopodobieństwem złego stanu psychicznego.
- są dobrze znane z tego, że zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny, wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, a nawet pomagają utrzymać masę mięśniową: wszystkie te czynniki są istotne dla zapobiegania kruchości organizmu i utrzymania sprawności fizycznej oraz zdrowia psychicznego w miarę starzenia się - mówi prof. Aedin Cassidy z Queen's University Belfast.
Dodała, że regularne spożywanie produktów bogatych we flawonoidy - takich jak jagody, , czerwone wino, pomarańcze i herbata - może wspierać zdrowsze starzenie się poprzez zmniejszenie ryzyka kruchości, osłabienia sprawności fizycznej i pogorszenia zdrowia psychicznego.
Silniejsze zależności zaobserwowane u kobiet mogą wynikać z różnic w czasie obserwacji między obiema grupami badanymi, a niekoniecznie ze specyficznych różnic płciowych, które pozostają słabo poznane w dotychczasowych badaniach.
- Stwierdziliśmy, że uczestnicy, którzy zwiększyli spożycie flawonoidowych produktów o trzy porcje dziennie, mieli od 6 do 11 proc. niższe ryzyko wszystkich trzech negatywnych skutków starzenia w przypadku kobiet oraz 15 proc. niższe ryzyko złego stanu psychicznego u mężczyzn.
- Ogólnie rzecz biorąc, wyniki te podkreślają potencjał prostych zmian żywieniowych w poprawie jakości życia i wspieraniu zdrowego starzenia się - wnioskuje prof. Eric Rimm z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Na podstawie: