Strona głównaZdrowieCytrusy powstrzymują szkodliwe skutki otyłości

Cytrusy powstrzymują szkodliwe skutki otyłości

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Cytrusy powstrzymują szkodliwe skutki otyłości [fot. Obodai26 from Pixabay]
- Jak się wydaje, w przyszłości możemy używać flawanonów cytrusowych, grupy przeciwutleniaczy, aby zapobiegać lub opóźniać przewlekłe choroby spowodowane otyłością u ludzi - mówi Paula S. Ferreira z Universidade Estadual Paulista w Brazylii.

Otyłość nasila ryzyko rozwoju chorób serca, wątroby i cukrzycy, głównie z powodu stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. Kiedy ludzie stosują , w ich ciałach gromadzi nadmiar tłuszczu. Komórki tłuszczowe z kolei wytwarzają duże ilości reaktywnych form tlenu (tzw. wolnych rodników), które mogą uszkadzać inne komórki w procesie o nazwie stres oksydacyjny. Organizm zazwyczaj zwalcza te cząsteczki za pomocą przeciwutleniaczy. Jednakże w przypadku otyłych pacjentów, o bardzo powiększonych komórkach tłuszczowych, wolnych rodników jest tak dużo, że zaburzają zdolność organizmu do przeciwdziałania im.

zawierają znaczne dawki - flawanonów. Już wcześniej dowiedziono, że flawanony cytrusowe mogą obniżać stres oksydacyjny, teraz sprawdzono ich skuteczność w badaniach na gryzoniach bez modyfikacji genetycznych, karmionych dietą wysokotłuszczową.

U myszy na diecie wysokotłuszczowej bez flawanonów zwiększył się poziom markerów uszkodzenia komórek o 80 procent we krwi i o 57 procent w wątrobie w porównaniu z myszami na standardowej diecie. Jednakże wzbogacenie diety wysokotłuszczowej o cytrusy zmniejszyło poziom wspomnianych markerów o kilkadziesiąt procent i odnotowano u tych gryzoni mniejsze uszkodzenia wątroby.

- Nasze testy nie wykazały utraty wagi dzięki flawanonom cytrusowym. Jednak nawet bez tego, uczyniły myszy zdrowszymi dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego, zmniejszeniu uszkodzeń wątroby, a także obniżeniu ilości lipidów i glukozy we krwi - zauważa Thais B. Cesar, współautor badań.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy