01-12-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
- Jak się wydaje, w przyszłości możemy używać flawanonów cytrusowych, grupy przeciwutleniaczy, aby zapobiegać lub opóźniać przewlekłe choroby spowodowane otyłością u ludzi - mówi Paula S. Ferreira z Universidade Estadual Paulista w Brazylii.
Otyłość nasila ryzyko rozwoju chorób serca, wątroby i cukrzycy, głównie z powodu stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. Kiedy ludzie stosują , w ich ciałach gromadzi nadmiar tłuszczu. Komórki tłuszczowe z kolei wytwarzają duże ilości reaktywnych form tlenu (tzw. wolnych rodników), które mogą uszkadzać inne komórki w procesie o nazwie stres oksydacyjny. Organizm zazwyczaj zwalcza te cząsteczki za pomocą przeciwutleniaczy. Jednakże w przypadku otyłych pacjentów, o bardzo powiększonych komórkach tłuszczowych, wolnych rodników jest tak dużo, że zaburzają zdolność organizmu do przeciwdziałania im.
zawierają znaczne dawki - flawanonów. Już wcześniej dowiedziono, że flawanony cytrusowe mogą obniżać stres oksydacyjny, teraz sprawdzono ich skuteczność w badaniach na gryzoniach bez modyfikacji genetycznych, karmionych dietą wysokotłuszczową.
U myszy na diecie wysokotłuszczowej bez flawanonów zwiększył się poziom markerów uszkodzenia komórek o 80 procent we krwi i o 57 procent w wątrobie w porównaniu z myszami na standardowej diecie. Jednakże wzbogacenie diety wysokotłuszczowej o cytrusy zmniejszyło poziom wspomnianych markerów o kilkadziesiąt procent i odnotowano u tych gryzoni mniejsze uszkodzenia wątroby.
- Nasze testy nie wykazały utraty wagi dzięki flawanonom cytrusowym. Jednak nawet bez tego, uczyniły myszy zdrowszymi dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego, zmniejszeniu uszkodzeń wątroby, a także obniżeniu ilości lipidów i glukozy we krwi - zauważa Thais B. Cesar, współautor badań.
Na podstawie: