09-01-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie - pierwiastek ma „moc" ochrony DNA, a to oznacza, że powstrzymuje proces starzenia się, który jest ściśle zwiazany z uszkodzeniami DNA właśnie.
Jeśli chcesz zachować młodość i dobre zdrowie, zadbaj o odpowiednią ilość w diecie. Badacze z Oakland polecają, by dostarczać sobie kilka miligramów tego pierwiastka dziennie.
Jak ustalili badacze z Benioff Children's Hospital Research Institute w Oakland, dodatkowe dawki 4 mg dziennie mają znaczący pozytywny wpływ na stan komórek - istotnie zmniejszają , przeciwdziałają uszkodzeniu DNA i pomagają walczyć z różnymi chorobami.
Uczeni sprawdzili, jakie efekty daje przyjmowanie większej ilości cynku. Najpierw przez dwa tygodnie podawali uczestnikom dietę z przeciętną zawartością 6 mg cynku dziennie, a następnie przez cztery kolejne tygodnie zwiększyli dawkę cynku w jadłospisie do 10 mg dziennie. Aby zmniejszyć wchłanianie pierwistka w początkowej fazie diety, do posiłków dodano fityniany (związki naturalnie występujące w większości nasion, np. ziarnach i otrębach zbóż, kukurydzy oraz w roślinach strączkowych) i dzięki temu można było analizować efekt umiarkowanego wzrost cynku dostarczanego z pokarmem.
Okazało się, że już niewielki wzrost cynku w diecie może istotnie wpływać na procesy metaboliczne w organizmie. Zwiększenie ilości cynku o 4 mg dziennie przełożyło się na lepszą naprawę uszkodzeń w nici DNA i wzrost stężenia we krwi białek biorących udział w procesie tej naprawy.
Cynk jest niezbędny dla zdrowego systemu odpornościowego, gojenia się ran, zachowania zmysłów smaku i węchu, syntezy DNA i prawidłowego działania wielu hormonów takich jak insulina, hormon wzrostu i hormony płciowe. Minerał jest zawarty głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w owocach morza, , , rybach, drobiu, mleku, i serach. Cynk można znaleźć również w produktach pełnoziarnistych, orzechach, imbirze, gorczycy, papryce chili i pieprzu.
O badanich napisano w American Journal of Clinical Nutrition.