25-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Uczeni z Uniwersytetu Michigan i Uniwersytetu Środkowo-Południowego w Changsha odkryli, że cynamon może być pomocny w walce z nadmiarem kilogramów.
Korzyści z jedzenia w przypisywane są aldehydowi cynamonowemu, składnikowi, który nadaje tej przyprawie charakterystyczny smak.
Dotychczasowe testy na myszach dowiodły, że aldehyd cynamonowy może chronić myszy przed otyłością i hiperglikemią. Teraz jednak postanowiono zweryfikować, w jaki sposób cynamon może pomóc w przeciwdziałaniu nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej u ludzi. Badacze sprawdzili, jakie efekty daje zastosowanie aldehydu cynamonowego na niektóre komórki tłuszczowe. Okazało się, że wspomniany związek ma wpływa na , mówią badacze.
Okazało się, że opisywana substancja może poprawić przemianę materii u ludzi, działając bezpośrednio na komórki tłuszczowe. Cynamon spalił tłuszcz w procesie zwanym termogenezą, który polega na przekształceniu energii w ciepło. Zauważono, że w adipocytach (komórkach tłuszczowych) zwiększyła się ekspresja kilku genów i enzymów, które poprawiają metabolizm lipidów. Ustalono również, że zwiększyła się grupa pewnych białek metabolicznych zaangażowanych w termogenezę.
Dzięki stymulowaniu komórek tłuszczowych do aktywacji termogenezy, zawarty w związek, skutkował spalaniem tłuszczu i pomógł zapobiec gromadzeniu się masy. Autorzy mają nadzieję, że ich odkrycia pomogą opracować nowe, nieinwazyjne sposoby leczenia .
O badaniach napisano w magazynie Metabolism.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »