29-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Nadmiar cukru sprzyja otyłości, , przyspiesza procesy i sprzyja rozwojowi różnych chorób. Mimo to, ponieważ jest relatywnie tanim sposobem na poprawę smaku, chętnie dodaje się go do rozmaitych produktów spożywczych. Według dietetyków, to jeden z powodów, dla których globalnie zwiększa się problem . w jedzeniu jest jednak tak dużo, że my sami dostrzegamy jego nadmiar.
Badacze z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii przeanalizowali 400 tysięcy recenzji produktów spożywczych napisanych przez klientów Amazon i odkryli, że poziom słodkości jedzenia często oceniany był jako „nadmierny".
Wzięte pod uwagę recenzje dotyczyły ponad 67 tysięcy produktów i powstały na przestrzeni ostatniej dekady. Dzięki zastosowaniu programu umożliwiającego identyfikację słów związanych ze smakiem, konsystencją, zapachem, ceną, wartościami odżywczymi i poziomem obsługi klienta można było przeanalizować tak dużą liczbę ocen jedzenia. Okazało się, że opinia: „zbyt słodkie" była bardzo powszechna w recenzjach, niezależnie od rodzaju żywności. Określenie „zbyt słodkie" było wymieniony 25 razy częściej niż „niezbyt słodkie" i dotyczyło ogólnie 1 proc. ocen. Co więcej słowo „słodki" pojawiało się w 11 proc. recenzji produktów, prawie trzy razy częściej niż termin „gorzki".
Według autorów, uzyskane wyniki potwierdzają to, co do dawna mówią uczeni badający żywność, mianowicie, że stosuje się nadmiar cukru i inych dodatków do produktów spożywczych. Co istotne, rzecz nie dotyczy jedynie slodyczy, ale i takich artykułów, jak ketchup, sosy, a nawet .
O badaniach można przeczytać w magazynie Physiology & Behavior:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »