Strona głównaZdrowieCukier w jedzeniu - sami konsumenci uznają, że jest go za dużo

Cukier w jedzeniu - sami konsumenci uznają, że jest go za dużo

Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Cukier w jedzeniu - sami konsumenci uznają, że jest go za dużo [© Veronika Vasilyuk - Fotolia.com]
Nadmiar cukru sprzyja otyłości, , przyspiesza procesy i sprzyja rozwojowi różnych chorób. Mimo to, ponieważ jest relatywnie tanim sposobem na poprawę smaku, chętnie dodaje się go do rozmaitych produktów spożywczych. Według dietetyków, to jeden z powodów, dla których globalnie zwiększa się problem . w jedzeniu jest jednak tak dużo, że my sami dostrzegamy jego nadmiar.

Badacze z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii przeanalizowali 400 tysięcy recenzji produktów spożywczych napisanych przez klientów Amazon i odkryli, że poziom słodkości jedzenia często oceniany był jako „nadmierny".

Wzięte pod uwagę recenzje dotyczyły ponad 67 tysięcy produktów i powstały na przestrzeni ostatniej dekady. Dzięki zastosowaniu programu umożliwiającego identyfikację słów związanych ze smakiem, konsystencją, zapachem, ceną, wartościami odżywczymi i poziomem obsługi klienta można było przeanalizować tak dużą liczbę ocen jedzenia. Okazało się, że opinia: „zbyt słodkie" była bardzo powszechna w recenzjach, niezależnie od rodzaju żywności. Określenie „zbyt słodkie" było wymieniony 25 razy częściej niż „niezbyt słodkie" i dotyczyło ogólnie 1 proc. ocen. Co więcej słowo „słodki" pojawiało się w 11 proc. recenzji produktów, prawie trzy razy częściej niż termin „gorzki".

Według autorów, uzyskane wyniki potwierdzają to, co do dawna mówią uczeni badający żywność, mianowicie, że stosuje się nadmiar cukru i inych dodatków do produktów spożywczych. Co istotne, rzecz nie dotyczy jedynie slodyczy, ale i takich artykułów, jak ketchup, sosy, a nawet .

O badaniach można przeczytać w magazynie Physiology & Behavior:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy