Strona głównaZdrowieCukier szkodzi. Na wszystko

Cukier szkodzi. Na wszystko

Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Cukier w formie czystej, przyjmowany w nadmiarze, negatywnie wpływa na procesy regulujące poziom glukozy we krwi. Może to skutkować także niedoborem innych składników odżywczych - białek, witamin z grupy B czy składników mineralnych. Innym skutkiem nadmiaru cukrów prostych w pożywieniu są zaburzenia trawienia i metabolizmu.

Cukier szkodzi zębom. Kiedy jemy ciasto czy pijemy słodkie napoje, to one właśnie jako pierwsze stykają się z nim. Nawet tak twarde i odporne tkanki jak zębowa, nie są w stanie w stu procentach chronić się przed bakteriami namnażającymi się licznie na "cukrowej" pożywce. To właśnie cukier wraz ze śliną i resztkami pokarmowymi, tworzy na zębach morderczy dla nich osad. Namnażające się w nim mikroorganizmy atakują szkliwo, pozbawiając je substancji mineralnych, co prowadzi do jego osłabienia - a to gotowa droga dla próchnicy.

Roztwory cukru szkodzą nie tylko zębom. Ich nadmiar silnie podrażnia błony śluzowe żołądka i dwunastnicy, powodując nadmierne wydzielanie kwasów trawiennych. Zakwaszenie przewodu pokarmowego sprzyja między innymi rozwojowi wrzodów żołądka. W procesie trawiennym nadmiar cukru prowadzi także do innych niebezpiecznych zjawisk - zabierania z organizmu witamin z grupy B, chromu, fosforu czy magnezu, niezbędnych w metabolizmie cukru. Innymi słowy -im więcej wprowadzamy go w pożywieniu, tym mniej w naszym organizmie cennych pierwiastków i witamin, które są "kradzione" na jego trawienie. To tylko jeden ze sposobów, w jaki cukier rozregulowuje gospodarkę organizmu. Oczywiście w największym stopniu wpływa on na gospodarkę cukrową, regulowaną przez hormony trzustki. Lata nadmiernego dostarczania cukrów prowadzą do ogromnych zmian w jej pracy, które skutkują cukrzycą typu 2 oraz otyłością.

Najgroźniejsze jednak konsekwencje spożywania nadmiaru cukrów to choroby cywilizacyjne - cukrzyca, miażdżyca, otyłość, i inne schorzenia. Cukier nie tylko sprzyja ich rozwojowi, ale także znacząco utrudnia ich leczenie. Warto pamiętać także, że - według niektórych badań w podobnym stopniu jak alkohol czy nikotyna. Warto zatem przyjrzeć się swojej diecie i wyeliminować z niej nie tylko "widoczny" cukier, ale i ten, ukryty w różnych .

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy