15-05-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Siedzący tryb życia i dieta obfitująca w przetworzoną żywność powszechnie oznaczają zwiększone ryzyko wielu schorzeń, w tym cukrzycy, otyłości i nadciśnienia, które składają się na zespół metaboliczny.
Sacharoza, czyli najpowszechniejsza forma składająca się z glukozy i fruktozy, jest elementem diety związanej z takimi problemami, jak otyłość i (gdy dostarcza się tej substancji w nadmiarze). Teraz na Uniwersytecie Nagoya pokazano, że ograniczenie diety bogatej w sacharozę u szczurów do części doby, w której gryzonie są aktywne, pozwala uniknąć wielu szkodliwych skutków większej ilości cukru na organizm.
Badane szczury podzielono na grupy, z których jedna otrzymywała dietę bogatą w sacharozę, a inna zrównoważoną dietę ze skrobią zastępującą sacharozę, przy czym część zwierząt miała nieograniczony dostęp do jedzenia, część zaś mogła sięgać po posiłki jedynie wówczas, gdy szczury były aktywne.
Jak pokazały wyniki, gdy szczury miały dostęp do pokarmu bogatego w sacharozę tylko w nocy, gdy były aktywne, poziom tłuszczu we krwi i wątrobie był u nich niższy niż u gryzoni, dla których taki pokarm był dostępny przez cały czas. I to pomimo tego, że obydwie grupy zjadały podobną ilość serwowanych posiłków. Okazało się także, że ta poprawa nie była wywołała efektu domina na ekspresję genów odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów, wydaje się więc, że to czasowe ograniczenie samego odżywiania się daje takie korzystne skutki.
- Nasze odkrycia mogą być bardzo ważne w walce z i innymi chorobami związanymi ze stylem życia. Ograniczenie dostarczania sobie cukru do części dnia, w której ludzie są najbardziej aktywni, mogłoby zmniejszyć liczne szkodliwe skutków jego nadmiernego spożycia na całym świecie - mówi Shumin Sun, współautor badań.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »