13-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak wynika z najnowszych badań, ponad 10 procent światowej populacji stanowią osoby otyłe, tymczasem aż jedna trzecia ma nadwagę. Oznacza to istotny wzrost powszechnych problemów zdrowotnych i miliony przedwczesnych śmierci.
Spośród 195 badanych krajów, Stany Zjednoczone mają największy odsetek otyłych dzieci i młodych dorosłych - 13 proc., zaś Egipt otyłych dorosłych - prawie 35 proc.
Rośnie liczba śmierci z powodu problemów zdrowotnych związanych z , takich jak choroby . Co istotne, problem nadmiaru kilogramów zaczął dotyczyć także tych obszarów, które nawet dzisiaj kojarzy się raczej z niedoborami jedzenia, np. Afryki.
Badania uczonych z Uniwersytetu w Waszyngtonie z lat 1980-2015 objęły 195 krajów. Uzyskane dane są alarmujące - wskaźniki otyłości podwoiły się aż w 73 krajach, w tym w Turcji, Wenezueli, czy Bhutanie. Ponadto w żadnym z badanych obszarów nie odnotowano zmniejszenia poziomu problemu z nadwagą i otyłością.
Obliczono, że nadmierna masa ciała miała wpływ na cztery miliony zgonów w 2015 roku, a wynikaly one głównie z chorób serca, , chorób nerek. 40 procent zgonów nastąpiło wśród osób, które miały , ale nie były sklasyfikowane jako otyłe (to znaczy ich BMI był poniżej 30).
Jakkolwiek badania nie miały na celu odkrycia przyczyn światowych problemów z wagą, eksperci są przekonani, że odpowiada za to coraz powszechniejszy dostęp do ubogich w zdrowe składniki odżywcze i mocno przetworzonych produktów. Jedzenie tego rodzaju jest relatywnie tanie i można je obecnie nabyć niemal wszędzie. Poza tym wpływ na taki stan rzeczy ma brak - jakkolwiek moda na sport wraca i coraz więcej ludzi angażuje się w różnorakie treningi, w obrazie całości społeczeństw to ciagle niewielki odsetek.
Badania opublikowano w New England Journal of Medicine.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »