23-09-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Jeśli odczuwasz głód, dostarcz sobie . Okazuje się, że ten składnik nie tylko najskuteczniej zaspokaja głód, ale też pomaga utrzymać sytość dłużej niż inne rodzaje jedzenia.
Według ekspertów z University of Warwick w Wielkiej Brytanii, że białko jest naefektywniejsze w zaspokajaniu glodu prawdopodobnie dlatego, że jego trawienie wymaga dłuższego czasu i pomaga ono utrzymywać stały poziomu cukru we krwi - a jak wiadomo, wahania ilości glukozy wpływają zarówno na odczuwanie głodu, jak i nasz nastrój. Zjedzenie czegoś z dużą ilością (szczególnie, gdy są to węglowodany proste), np. drożdżówki z marmoladą, sprawi, że na chwilę zaspokoisz głód i zyskasz więcej energii, ale efekt ten jest bardzo krótkotrwały i wkrótce znowu możesz oglądac się za czymś do spałaszowania.
Uczeni odkryli, że nie tylko sam proces trawienia białka może mieć kluczową rolę dla jego skuteczności w zaspokojeniu , ustalili również, że receptory znajdujące się w obszarze mózgu, który kontroluje wagę, szybko reagują na aminokwasy z określonych pokarmów wysokobiałkowych i wysyłają wiadomość, że głód został zaspokojony.
Cały proces zaczyna się od rozpoznania smaku . Najistotniejszą rolę w szybkiej odpowiedzi organizmu i poczuciu pełnią dwa aminokwasy: arginina i lizyna - tej ostatniej organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. W przypadku innego jedzenia potrzeba około 20 minut, by z mózgu płynął sygnał o sytości, w przypadku tych aminkowasów jednak odpowiednie komórki mózgowe zaczynają reagować niemal natychmiast. W efekcie parę kęsów produktu bogatego w białko pozwala pozbyć się nieprzyjemnego uczucia głodu bardzo szybko i na dłużej.