Strona głównaZdrowieCo niszczy nasze zęby? Produkty spożywcze, które szkodzą jamie ustnej

Co niszczy nasze zęby? Produkty spożywcze, które szkodzą jamie ustnej

Cukier, alkohol i silnie barwiące produkty – od zawsze przestrzegali nas przed nimi rodzice i dentyści. Dlaczego powinniśmy unikać tych artykułów i jak oddziałują na nasze zęby? Warto wiedzieć, co zrobić, aby uchronić jamę ustną przed ich szkodliwym działaniem.
Co niszczy nasze zęby? Produkty spożywcze, które szkodzą jamie ustnej [Fot. Korn V. - Fotolia.com] Wiele produktów, które szkodzą naszej sylwetce, jest również szkodliwych dla jamy ustnej. Pamiętajmy jednak, że ich negatywny wpływ nie objawia się od razu, a dopiero po długotrwałym kontakcie niezdrowych substancji z zębami. Warto więc wiedzieć, które artykuły, spożywane w nadmiernej ilości, mogą doprowadzić do powstania zmian w jamie ustnej.

Słodkie przekąski

Słodkie przekąski to największy wróg naszych zębów. Bakterie, które osadzają się w jamie ustnej, pochodzące ze śliny oraz spożywanych napojów i produktów spożywczych, rozkładają . W trakcie tego procesu dochodzi do obniżenia pH i demineralizacji szkliwa. Efektem są pogłębiające się ubytki w zębach, które powszechnie znamy pod nazwą próchnicy. Warto zwrócić uwagę, że dotyczy to nie tylko słodyczy, ale również owoców i wszystkich produktów, które zawierają w sobie cukier (także ten naturalny, jak np. fruktoza). Najgorsze dla naszych zębów są produkty oblepiające zęby, np. karmelki, słodkie gumy rozpuszczalne czy kandyzowane owoce. Oblepiony ząb staje się idealną pożywką dla bakterii. Dlatego tak istotne jest mycie zębów po każdym posiłku. Pozwala ono bowiem dokładnie oczyścić przestrzenie międzyzębowe i wypłukać z jamy ustnej resztki pokarmów, które sprzyjają demineralizacji . Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to po słodkim posiłku, warto chociaż przepłukać usta czystą wodą.

Alkohol

Ślina ma swój sposób na dbanie o zdrowie jamy ustnej. Jej pH jest zasadowe, co oznacza, że sprzyja neutralizacji kwasów wpływających na demineralizację szkliwa. Jednak niektóre produkty przyczyniają się do upośledzenia jej wydzielania. Należy do nich przede wszystkim alkohol. Wysuszona błona śluzowa jest bardziej podatna na uszkodzenia, spowodowane np. przez palenie tytoniu czy spożywanie pikantnych potraw. Z powodu zmniejszonej produkcji śliny, która ma działanie bakteriobójcze i regeneracyjne, powstałe ranki są bardziej podatne na zakażenia i infekcje. Jest to prosta droga do powstania bolesnych owrzodzeń w jamie ustnej, takich jak np. . Te uciążliwe nadżerki mogą skutecznie utrudnić jedzenie, picie, a nawet mówienie. Proces gojenia aft może trwać nawet kilka tygodni.

Cytrusy i soki owocowe

Kwaśne owoce silnie oddziałują na szkliwo zębów sprawiając, że są one podatniejsze na działanie bakterii oraz wrażliwsze na ciepło i zimno. Nie należy jednak rezygnować z ich spożywania. Wystarczy od razu po ich zjedzeniu przepłukać usta wodą, a zęby umyć nie wcześniej niż po ok. 20 minutach.

Tagi: zeby

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy