22-07-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zaparcia mogą być spowodowane chorobą, ale nierzadko wywołuje je też dieta. Ogólnie rzecz biorąc, aby układ pokarmowy dobrze działał, trzeba się odpowiednio odżywiać, w tym dostarczać sobie błonnik. Sprawdź, co warto sobie jeść, by pozbyć się zaparć.
Produkty pełnoziarniste i otręby
Zawierają duże ilości i pomagają w dobrym trawieniu.
Rośliny strączkowe
Również zawierają błonnik - dokładniej, jego rozpuszczalną formę, która w połączeniu z wodą w układzie pokarmowym tworzy substancję poprawiającą pracę jelit i zwiększającą ilość wypróżnień.
Gruszki, jabłka, śliwki
Ponownie, wszystkie te owoce dostarczają błonnika, a jednocześnie dość dużo wody - obydwa te składniki z kolei pozbyć się zaparć. Poza tym przydają niewielkich ilość kalorii, więc nie zagrożą sylwetce. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne, ponieważ zawierają nie tylko błonnik, ale także sorbitol, który jest naturalnym środkiem przeczyszczającym.
Oliwa z oliwek
Ten główny składnik działa jako środek przeczyszczający, a także zawiera wiele substancji poprawiających ogólne samopoczucie, ma działanie: przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Popcorn
Popcorn to świetna niskokaloryczna przekąska z dużą ilością błonnika. Jest pełnoziarnistym produktem i dlatego skutecznym środkiem na zaparcia. Najzdrowszy jest popcorn z urządzenia do prażenia na gorącym powietrzu - przygotowywany bez kalorycznych dodatków. Taki może być niebezpieczny dla zdrowia.
Brokuły
Brokuły również są doskonałym źródłem błonnika. Poza tym cechują się niską kalorycznością i zawierają wiele potrzebnych organizmowi składników odżywczych. Inne warzywa rówież pomogą pozbyć się zaparć, szczególnie: szparagi, marchewki, cukinie, karczochy i buraki.
Orzechy
Także dostarczą dużej ilości błonnika, najwięcej tego składnika zawierają: migdały, orzechy pekan i włoskie. Warto jednak pamiętać, że orzechy są bardzo kaloryczne, więc dobrze jest jeść ich nie więcej niż garść dziennie.