12-06-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Jeśli chcesz zachować odpowiednią wagę, na śniadanie zjedz nabiał lub wypij szklankę mleka, dzieki temu głód nie powinien ci dokuczać aż do obiadu, mówią uczeni z University of Western Australia w Pert.
Trzeba jeść tak, aby nie dostarczać sobie nadmiaru kalorii, by pochodziły one ze zdrowego źródła i by się nie głodzić. Taka dieta zapewnia odpowiednią wagę i dobre zdrowie, mówią eksperci.
Jednym z dobrych pomysłów na śniadanie, który wpisują się w powyższą „strategię dietetyczną", jest szklanka w porze . Pozwala na znacznie dłuższe trwanie uczucia sytości niż soki owocowe lub herbata. Przeprowadzono testy, z których wynika, że zjedzony podczas piorannego posiłku sprawia, że w ramach obiadu ludzie serwują sobie mniej kaloryczne dania - o okolo 9 proc., czyli 50 kcal.
Skąd te „zasługi nabiału"? Jak się wydaje, odpowiadają za to znajdujące się w nim białka, w tym kazeina. Badania pokazały, że związek ten wywołuje poczucie sytości na dłużej niż węglowodany. Nabiał zawiera też tak potrzebne naszemu ciału oraz , a jednocześnie nie dostarcza dużej ilości tłuszczu. Wszystko to sprawia, że może być bardzo pomocny w dietetycznych wysiłkach zmierzających do zachowania wagi, mówią badacze.
Wyniki badań są dostępne w American Journal of Clinical Nutrition.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »