24-04-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Nikogo nie dziwi, że , produkty pełnoziarniste i orzechy są lepsze dla zdrowia niż kotlety i steki. Okazuje się, że szczególnie ma to znaczenie, jesli chodzi o nadciśnienie. Nowe badanie pokazało, że jedzenie większej ilości białek pochodzenia roślinnego pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i lepiej je regulować.
W trwających półtora roku badaniach wzięło udział kilkaset osób z , u których chciano zbadać zależność między spożyciem białka a poziomem ciśnienia krwi. Pacjentów podzielono na trzy grupy, z których jedna stosowała dietę bogatą w produkty pochodzenia roślinnego. Wśród ludzi, których głównymi elementami codziennego menu były warzywa i owoce, poziom ciśnienia znacznie się zmniejszył i zyskał wartości uznawane za prawidłowe.
są uważane za zdrowsze, ponieważ zawierają mniej szkodliwych tłuszczów. Nie oznacza to jednocześnie - mówią eksperci - że należy w ogóle zrezygnować z białka zwierzęcego. To roślinne jest zdrowe, ale organizm dobrze wykorzystuje to pochodzące z ryb czy białego mięsa, a i białko daje wiele ważnych korzyści. W ostatnim czasie po prostu zwrócono szczególną uwagę na nadmierne ilości czerwonego mięsa w naszych dietach, co wyraźnie negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.
Ogólnie rzecz ujmując, jedzenie owoców i warzyw jest związane z redukcją i normalizacją poziomu ciśnienia. A zwiększenie białka roślinnego okazało się mieć związek z niższym ryzykiem nadciśnienia.
Problemem pozostaje też duża ilość sodu w diecie, która sprzyja rozwojowi nadciśnienia - jest go dużo w , ponieważ są one zwykle mocno dosalane.
O badaniach można przeczytać w Journal of Human Hypertension.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »