Strona głównaZdrowieCo jeść, by obniżyć ciśnienie - pomogą te przyprawy

Co jeść, by obniżyć ciśnienie - pomogą te przyprawy

Nadciśnienie to coraz powszechniejszy problem i bardzo poważny, bo prowadzi do chorób serca i może skutkować m. in. udarami. Aby zmniejszyć poziom ciśnienia, można sięgnąć po odpowiednie produkty. Przejrzyj listę artykułów, które w naturalny sposób pomogą walczyć z nadciśnieniem.
Co jeść, by obniżyć ciśnienie - pomogą te przyprawy  [© monticellllo - Fotolia.com] Wśród czynników sprzyjających jest dieta. W szczególności zarówno wysokie spożycie alkoholu, jak i nadmiar sodu jest czynnikiem ryzyka, podobnie jak niedobór potasu lub witaminy D. Pamiętaj o umieszczeniu w jadłospisie tych rzeczy, a zyskasz szansę na zmniejszenie poziomu ciśnienia.



Ma właściwości poszerzajace naczynia krwionośne, co ułatawia swobodny przepływ krwi i osłabia ryzyko nadciśnienia.

Bazylia

jest dodawana do różnych potraw , bo świetnie wzbogaca ich smak. Z badań wynika, że pomaga obniżyć ciśnienie krwi, choć jej efekty dośc krótkotrwałe.

Cynamon

To kolejna smaczna przyprawa, która może się przydać nadciśnieniowcom. Testy dowiodły m. in., że jedzenie cynamonu każdego dnia może obniżyć ciśnienie krwi u osób chorych na cukrzycę.

Imbir

może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi, ponieważ poprawia krążenie krwi i rozluźnia mięśnie wokół naczyń krwionośnych. Powszechnie stosowany w azjatyckich produktach spożywczych, imbir to wszechstronny składnik, który może być dodawany do deserów, makaronów, zup, czy napojów.

Kardamon

Należy do najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi z Indii i często jest stosowany w kuchni południowoazjatyckiej. Badania dowiodły, że jedzenie kardamonu codziennie przez kilka miesięcy istotnie zmniejsza ciśnienie.

Siemię lniane

jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które istotnie obniżają ciśnienie krwi. Siemię może chronić przed miażdżycową chorobą sercowo-naczyniową dzięki zmniejszeniu stężenia cholesterolu, poprawie tolerancji glukozy i działaniu przeciwutleniajacemu.

Głóg

Jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat. Ekstrakty głogu dają wiele korzyści na zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi, zapobiegać powstawaniu skrzepów i poprawić krążenie krwi.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

DZIEWIĘĆ + CZTERY =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X