25-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Niedostateczne ilości cynku w diecie utrudniają funkcje trawienne trzustki i skutkują zaburzeniami trawienia. Pierwiastek występuje w organizmie tylko w niewielkich ilościach i musi być dostarczany poprzez dietę.
Cynk a metabolizm
Pierwsze niedobory są niezauważalne, skutkują jednak pewnymi zmianami w wątrobie i we krwi. W ramach testów prosięta karmiono dietą zawierającą różne ilości cynku i sprawdzono, jak te odmienne dawki wpływały na . Jak zaobserwowano, przy niedoborach organizm starał się efektywniej wchłaniać cynk, z drugiej zaś zmniejszał wydalanie pierwiastka przez trzustkę. Kliniczny niedobór cynku zmniejszał apetyt zwierząt - mogło to wynikać z bezpośredniego oddziaływania na nerw błędny. Być może jednak nagromadzenie niestrawionego pokarmu wewnątrz przewodu pokarmowego z powodu niedoboru cynku dało taki efekt.
Cynk a działanie trzustki
Trzustka stanowi centrum kontroli pokarmu i homeostazy energetycznej organizmu. Przekazuje cynk do przewodu pokarmowego, dbając o jego stały poziomu. A jeśli organizm jest pozbawiony tego pierwiastka, do minimum zmniejsza się wydalanie cynku przez trzustkę.
- Pokazaliśmy, że istnieje bezpośrednia relacja między ilością enzymów trawiennych w trzustce a poziomem cynku w organizmie. Trzeba więc unikać nawet krótkich okresów niedoboru cynku w diecie - mówi Daniel Brugger, autor badań.
Kto szczególnie zagrożony niedoborami
Według Bruggera, szczególnie weganie, wegetarianie i osoby starsze powinny monitorować ilość cynku w diecie. Subkliniczny niedobór tego pierwiastka u ludzi wiąże się miedzy innymi ze zwiększonym poziomem markerów stanu zapalnego i obniżoną odpornością.
Na podstawie: