Strona głównaZdrowieCierpisz na bezsenność? To może być wina węglowodanów rafinowanych

Cierpisz na bezsenność? To może być wina węglowodanów rafinowanych

Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Cierpisz na bezsenność? To może być wina węglowodanów rafinowanych  [fot. Zozz_ from Pixabay]
Kobiety po menopauzie, które stosowały dietę bogatą w rafinowane węglowodany - szczególnie dodatkowe cukry - były bardziej narażone na bezsenność.

Panie, których dieta zawierała większe ilości warzyw, i całych owoców (ale już nie soku), rzadziej zmagały się z insomnią.
- Bezsenność często leczy się terapią poznawczo-behawioralną lub lekami, które jednak bywają drogie i mogą wywoływać skutki uboczne - mówi dr James Gangwisch z Columbia University. - Identyfikując inne czynniki, które prowadzą do problemów ze snem, możemy znaleźć proste i tanie interwencje o słabszych efektach ubocznych lub zupełnie bez nich - dodaje dr Gangwisch.

Węglowodany są różne

Odmienne rodzaje i dawki węglowodanów w różnym stopniu zwiększają poziom cukru we krwi. Wysoko rafinowane węglowodany - takie jak dodawane cukry, biały chleb, biały ryż i napoje gazowane - cechują się wyższym indeksem glikemicznym i wywołują szybszy wzrost ilości cukru we krwi.

- Gdy poziom cukru we krwi szybko się podnosi, organizm reaguje uwalniając insulinę, a w efekcie tego spada poziom glukozy, co z kolei prowadzi do uwalniania hormonów, takich jak adrenalina i kortyzol - one zaś mogą zaburzać sen - wyjaśnia dr Gangwisch. Zatem, gwałtowne zmiany glikemii po dostarczeniu sobie rafinowanych węglowodanów mogą wywołać .

Węglowodany rafinowane

Odkryto, że im wyższy jest - zwłaszcza gdy wynikający z dodatkowych cukrów i przetworzonych ziaren - tym większe odnotowuje się ryzyko bezsenności. Ustalono też, że kobiety, które jadły więcej warzyw i całych owoców, były mniej zagrożone bezsennością.

- Całe owoce zawierają cukier, ale i błonnik, który spowalnia tempo wchłaniania tego pierwszego składnika i zapobiega skokom cukru we krwi. Sugeruje to, że przyczyną insomnii było wysokoprzetworzone jedzenie z zawartością wyższych dawek cukrów rafinowanych, nie występujących naturalnie w żywności - wyjaśnia dr Gangwisch.

Ponieważ większość ludzi doświadcza gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po dostarczeniu sobie rafinowanych węglowodanów, eksperci sądzą, że wyniki te mogą być prawdziwe także dla ogółu.

Być może zatem bardziej uważne jedzenie, w tym sięganie po pełnowartościowe produkty z węglowodanami złożonymi, może być sposobem na zapobieganie i leczenia bezsenności, uważają autorzy.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy